вівторок, 22 лютого 2022 р.

Птахи прилетіли – на крилах весну принесли!

 Наш мальовничий край вже почав відчувати перші подихи веселої пори року - весни. Все оживає від зимової сплячки. З далеких країв скоро повернуться наші пернаті друзі - птахи. Земля прикрашається, готується зустрічати їх.

 Птахи дуже рано відчувають весну. Прислухайтесь уважно і ви почуєте, як велика синиця вже заспівує свою пісню: «Весна близько», весело цвірінькають горобці, дзвінко вистукує дятел.

 Народ здавна спостерігає за поведінкою пташок. Про горобців кажуть, що коли вони в поросі купаються, або коли сидять, настовбурчивши пір'я – на дощ, а коли веселі - на хорошу погоду.

 Сьогодні, у ході інтерактивного заходу «Птахи прилетіли – на крилах весну принесли!» на відвідувачів бібліотеки-філіалу № 3, учнів 3-В класу 37 школи, чекали цікаві розповіді про народні обряди зустрічі весни, знайомство з найбільш цікавими птахами Полтавщини та їхніми голосами, веселі конкурси та розваги. 



Родзинкою заходу став майстер-клас із виготовлення пташки з солоного тіста від наукових співробітників відділу природи і відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

 


 Зроблені власноруч сувеніри спонукатимуть до креативу, адже кожна дитина розфарбує пташку у свій колір щастя.


 Для своїх Інтернет читачів колектив бібліотеки підготував цікавинки з життя птахів:

Якби людина мала такий апетит, як птахи, то вона б з'їдала за день 40 буханок хліба.

Птахи за допомогою органу смаку можуть розрізняти солоне, солодке, гірке.

Грак прилітає найпершим і за день може знищити до 400 дротяників.

Ластівка за літній період з'їдає до 1 мільйона комарів. 

Крихітний корольок - майже десять мільйонів комах 

Зозуля за годину може з'їсти до 100 волохатих гусениць, яких не поїдають інші птахи.

За народною прикметою солов'ї прилітають до лісу, лише тоді, коли зможуть напитися роси з березового листочка.

Повзик годує своїх пташенят 370-380 разів на день.

В гнізді сірої куріпки буває до 25 яєць. Зачувши небезпеку, самка розкочує з гнізда яйця в різні сторони, а коли загроза мене – збирає їх знову.

Найдбайливішою матір'ю є дрохва. Вона не покидає пташенят навіть перед смертельною загрозою.

Дятла називають лісовим лікарем і майстром-будівельником пташиних квартир. Він щороку будує собі нову квартиру, а старі віддає синичкам, повзикам, горихвісткам.

 Тож запрошуємо вас до бібліотеки, де завжди можна знайти цікаву та корисну інформацію про життя птахів. Знання про їх значення та користь допоможуть зберегти різновидність птахів, а вони милуватимуть нас своїми яскравими фарбами, веселою метушнею, мелодійними співами.




Немає коментарів:

Дописати коментар