понеділок, 21 лютого 2022 р.

Співуча, калинова – наша українська мова

 Мова – це душа нації, її генетичний код. У її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, поглиблювалось у творах Григорія Сковороди, шліфувалося під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалось І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, 

Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями. 

 21 лютого, починаючи з 2000 року, у світі щороку відзначають Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, або Міжнародний день материнської мови.

 Нашою рідною мовою є українська мова – одна із найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є і однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок.

 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 зі своїми маленькими користувачами, учнями 4-Б класу 37 школи, поетичними рядками віршів та пісень віддали шану своїй солов'їній мові, послухали чудову «Казку про Мову та виникнення слів» і всі разом заспівали «Гімн Українській Мові».





 Для всіх наших Інтернет читачів наведемо 10 цікавих фактів про українську мову:

1. Як зазначається, сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.


2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська — 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім — російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.


3. В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких — кличний.


4. У 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.


5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова».


6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».


7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».


8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.


9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.


10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» — «вороженьки».


 Вітаємо вас, дорогі друзі, з Міжнародним днем рідної мови! Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом!


Немає коментарів:

Дописати коментар