понеділок, 8 листопада 2021 р.

Душа народу бренить у слові

 


9 листопада відзначають День української писемності та мови. Свято започатковане на честь літописця Нестора. Саме його вважають "батьком українського письма".
 Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі, за кількістю носіїв вона займає 26-те місце. Також українська мова є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження.
 Українська мова — одна з найкрасивіших мов у світі і це відомо усім, адже на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). А на мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення.
 Сучасна українська мова налічує, згідно словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в даний час.
 Вивчаючи «солов’їну» та «калинову» - читаємо прекрасні вірші та прозові твори, співаємо мелодійні пісні.

 Працівники бібліотеки-філіалу №3 пропонують для кращого володіння рідною мовою частіше користуватись скоромовками, адже 10 листопада відмічають ДЕНЬ СКОРОМОВКИ.
 Скоромовка – це цікавий і найбільш доступний спосіб покращення вимови. Зміст у них зазвичай жартівливий, тому їх рекомендують як дітям, так і дорослим.
 Освоєння скоромовок – заняття веселе та корисне. Веселе не тільки від швидкості вимови, а й від змісту скоромовки. Спробуйте тільки уявити описані в скоромовках події в реальному житті.
 Є ще одна «фішка» в скоромовках. Якщо ви відпрацьовуєте щось малознайоме, в мозку створюються нові нейрони і як тільки вам зустрінуться вже відпрацьовані буквосполучення в тексті, ви автоматично промовите їх добре.
 Можна позмагатися з друзями, хто скоріше і краще їх вимовляє або взяти за звичку вивчати одну скоромовку на тиждень. Тож вперед – складати свою добірку скоромовок з тих, що ми тут нижче для вас зібрали.


                              Ми зібрали для вас скоромовки 

Сіло сонце на сосну,
Сонно мовило: «Засну!»
Сосни сонечко гойдали,
Сосни сонечко благали:
- Сонце, сонечко, не треба,
Стане темно нам без тебе.

Бук бундючивсь перед дубом,
Тряс над дубом бурим чубом.
Дуб пригнув до чуба бука —
Буде букові наука.

Ішла баба дубнячком,
Зачепилась гапличком.
Сюди смик, туди смик –
Одчепися мій гаплик.
Бубоніла друга баба:
Ой, не дмухай на кульбабу!
Бо з кульбаби полетять
Сто малих кульбабенят.
А тим часом бабин біб розцвів у дощ –
Буде бабі біб у борщ.
Біб у борщ, біб у борщ –
Буде бабі біб у борщ.
Буде бабі, буде й діду
Смачний борщик до обіду.
Ще й до борщу на припічку в черепочку
Три карасики тріп-тріп-тріп.

 Тож любіть свою мову, вивчайте її весело граючись, постійно розширюйте знання! 
 Запрошуємо усіх до бібліотеки, де на вас чекають найкращі вчителі – книги.






Немає коментарів:

Дописати коментар