вівторок, 23 листопада 2021 р.

Знайомимося з героями казки Коллоді "Пригоди Піноккіо"

 


 Хто з нас у дитинстві не зачитувався пригодами дерев’яного хлопчиська з носом, який у нього довшав від кожної озвученої неправди?

Бібліотека-філіал №3,пропонує згадати відому казку Коллоді «Пригоди Піноккіо». Історія Дерев’яного Хлопчика" вперше побачила світ 1881 року: її надрукувала римська "Газета для дітей". Автор казки Карло Лоренціні, народився 24 листопада 1826 у Флоренції. Він став відомий всьому світу під псевдонімом Коллоді (За назвою села в Тоскані, де пройшли його дитячі роки).    В Україні цей твір одразу ж здобув прихильність юних читачів і став улюбленим уже для декількох їхніх поколінь.

Інакше і бути не могло — пригоди кумедного, нестерпного, упертого, кмітливого і насмішкуватого дерев’яного хлопчика Піноккіо навряд чи залишать когось байдужим. Книжку перекладено десятками мов у всьому світі. Видання щедро й оригінально проілюстровано знаменитим австралійським художником Робертом Інґпеном.

 Джепетто вирізав з поліна Піноккіо, а той виявився великим пустуном.

Він не пішов до школи, а пішов з котом і лисицею на Чарівне поле.

Піноккіо пограбували і посадили до в’язниці, він працював собакою і зустрів фею.

Він відправився в країну Розваг і перетворився в осла.

Піноккіо працював в цирку, а потім його проковтнула акула, в якій сидів Джепетто.

Піноккіо врятував батька, допоміг феї, і перетворився на звичайного хлопчика.

 Вплив цієї книги на італійських читачів і письменників було величезне - адже всі письменники були колись дітьми, і книга про Піноккіо увійшла в їхнє життя в числі перших літературних вражень. Історія однієї маріонетки стала головним міфом дитинства багатьох поколінь італійців. У маленькому італійському містечку Коллоді є пам'ятник, на якому викарбувано напис: «Безсмертному Піноккіо - вдячні читачі віком від чотирьох до сімдесяти років».


 На честь головного героя твору на хуторі Коллоді побудували Парк Піноккіо. Сьогодні ця місцевість відома як Країна Піноккіо.

Парк Піноккіо – музей під відкритим небом запрацював 1956 року.  Одна з найдобріших і повчальних казок "Пінокіо", написана Карлом Коллоді, завоювала любов дітей і дорослих своєю щирістю, навчила добру і чесності, допомогла багатьом подолати власні страхи і розповіла про те, що найзаповітніші мрії збуваються.


Немає коментарів:

Дописати коментар