вівторок, 23 листопада 2021 р.

Пісня Полтавського лісу

 Земля полтавська здавна славиться своїми відомими синами і доньками: письменниками, художниками, скульпторами, архітекторами, науковцями. Хто хоча б раз побував у нас на Полтавщині приїде сюди обов’язково знову. Серед таких чимало відомих людей. Це і Тарас Шевченко, який неодноразово бував на Полтавщині, і геніальний діяч українського кіномистецтва Олександр Довженко, який знімав свої фільми в Яреськах  Шишацького району. 

 Сьогодні, під час театралізованого дійства у бібліотеці-філіалі № 3 мова йшла про поетесу, яка не родом із Полтавщини, але життя її тісно пов’язане з нашим краєм, поетесу, яка, стоячи на підвищенні в місті Гадячі, сказала такі прекрасні слова про наш край: «Полтавщина – найукраїніша Україна». Належать ці слова геніальній доньці нашого народу - Лесі Українці, чиє ім’я має світове визнання.

 Корені поетеси йдуть із полтавської землі, бо ж її матуся, відома українська письменниця Олена Пчілка, її дядько, відомий громадський діяч, історик та філософ Михайло Драгоманов родом із міста Гадяч, і наша земля свято зберігає все, що пов’язано з їх іменами. 

 У слові «Полтавщина» для поетеси поєднувалося все краще, що пов’язувало її з рідною землею. Тут і врода жінки-українки, і полтавська вишиванка, і краса широких околиць гетьманського Гадяча. «Дуже вже мені хочеться додому, до тебе, на тихі води, на ясні зорі», - писала Леся в листі до матері, адже Гадяч став її улюбленим місцем відпочинку й творчої праці.

 25 лютого виповнилося 150 років від дня народження Лесі Українки - поетеси, драматурга і громадської діячки, класика української літератури. По собі вона залишила великий літературний доробок - вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики. У творчій скрині поетеси багато творів і для дітей. 

 Працівники краєзнавчого музею та бібліотеки у ювілейний рік поетеси представили її творчість у вигляді театралізованого дійства і майстер-класу на яке запросили школярів, читачів бібліотеки-філіалу № 3.

 В ігровій формі вони ознайомили присутніх із сторінками життя Лесі Українки та з її творами для дітей. Забавляв юних учасників сам володар полтавських лісів – Лісовик, який познайомив їх зі своїми підданими – мавками та русалками – персонажами п'єси «Лісова пісня». 

 Етнографічний захід з елементами театралізації «Пісня Полтавського лісу» та майстер-класом з виготовлення новорічної іграшки-лісовика зміг передати внутрішній світ поетеси і зацікавити дітей її творчістю. 

 Зустріч для читачів бібліотеки – учнів 5-А класу 37 школи підготували завідувач сектором соціокультурної діяльності Полтавської МЦБС Олексій Орел та наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олеся Васецька і Катерина Штепа.

 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 запрошує дітей і їх батьків ще раз перегорнути невмирущі твори поетеси, що лунають співом по всьому світові, вільно літають, немов птахи.


 

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар