понеділок, 22 листопада 2021 р.

Творча зустріч із дитячим письменником Сашком Дерманським

 

 Часто читаючи ті чи інші твори ми не тільки подорожуємо з їх головними героями, сумуємо, радіємо, переймаємося їх долею, захоплюємося їх вчинками, а й дуже хочемо побачити їх авторів, поспілкуватися з ним, розпитати про те, як склалася подальша доля того чи іншого героя твору. Але… найчастіше доводиться бачити їх по телевізору чи прочитати інтерв’ю з ним в Інтернеті.
 А от читачам бібліотеки-філіалу № 3, учням 4-Д класу, вихованцям ліцею «Інтелект» неймовірно пощастило. Їх запросили до книгозбірні на зустріч із дитячим письменником Сашком Дерманським, який розповів їм про себе, про свої твори та прочитав декілька. Автора більше години не відпускали радісні дітлахи зі своїми запитаннями. А запитували про героїв казкових повістей, про те як з'являються їхні кумедні імена, скільки часу витрачає на написання книг, і навіть, чи любить грати у футбол? У відповідь на загадки від Сашка загадали йому свої. На згадку ж про їхній невгамовно допитливий клас подарували автору чудового записника і побажали написати ще багато цікавих оповідань. 


 Для тих, хто ще не знайомий з письменником наша коротка розповідь. 
 Сашко Дерманський – автор багатьох дитячих творів, член Національної спілки письменників України. Деякі його оповідання вийшли під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. 
 У жовтні 2004 року видавництво «Теза» видало його першу книжку — повість-казку «Володар макуци", або Пригоди вужа Ониська».
 Він став одним із творців сценарію художнього фільму «Сторожова застава» за однойменною повістю Володимира Рутківського. На екрани вийшов і короткометражний анімаційний фільм «Чудове Чудовисько», в основу якого лягла історія з трилогії Сашка про дружбу дівчинки Соні та Чудовиська Чу.
 Твори письменника користуються великою популярністю серед дітей, адже їм властиві яскраві, кумедні і відважні персонажі, веселі історії і захоплюючі пригоди, тому діти читають їх на одному подиху. Бібліотека-філіал № 3 має багато книг Сашка Дерманського у своєму книжковому арсеналі, і запрошує за ними до своїх книжкових сховищ всіх бажаючих. Варто взяти лише одну, і тоді всі інші обов'язково стануть гостями ваших наплічників. Зі сторінками книжок цього письменника можна пережити чимало цікавих пригод, навчитися протистояти злу та по-справжньому дружити.
Фото 2
 Багато робіт автора відзначені популярними українськими літературними преміями, серед яких «Коронація слова», «Золотий лелека» і «Книга року». Крім прози, письменник створює також і дитячі поетичні твори. 
 Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили номінантів на Меморіальну премію імені Астрід Ліндґрен 2022 року. Загалом на премію номінували 282 кандидатів з 71 країни. Сашко Дерманський став єдиним представником України. Переможця премії оголосять 22 березня у Стокгольмі.
 Щоб зрозуміти настільки це престижна премія надамо невелику інформашку про неї.
 Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен — шведська премія за досягнення в літературі для дітей та юнацтва. Її заснував шведський уряд 2002 року з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі і зробити її доступнішою для дітей. Премію вручають щороку. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (513 тис. доларів). Переможця визначає журі, до складу якого входять 12 осіб. Це експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.
 Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен.
 Радіємо за талановитого Сашка Дерманського, і бажаємо йому подальших творчих успіхів. 
 Батьків, які хочуть зацікавити і розважити своїх дітей легкими, веселими і захоплюючими історіями автора запрошуємо до нашої бібліотеки.



                          

Немає коментарів:

Дописати коментар