понеділок, 15 листопада 2021 р.

Всесвітній день ґудзика.

 


 16 листопада, виявляється, Всесвітній День ґудзиків. Так-так, і таке свято є. Щоправда, знають про нього мало хто, а відзначають, ймовірно, тільки кравці. Відзначати чи ні - вирішуйте собі самі. Але колектив бібліотеки-філіалу №3 підібрав декілька маловідомих цікавих фактів про ґудзики для загального розвитку, як то кажуть.?

          Як з'явились ґудзики і для чого

 Всесвітній День ґудзиків, як свято, заснувала американська організація National Button Society у 1938 році. Але відомо, що з'явились перші ґудзики ще у стародавньому Римі у третьому тисячолітті до нашої ери. Найстаріші ґудзики, відомі людству, знайшли археологи в долині річки Інд, а зроблені вони були з черепашок. Також тоді матеріалом слугували кістки, камені, глиняні зліпки, палички і металеві злитки.

 Тоді їх використовували суто як прикрасу для одягу. Ще колись ґудзики вказували на високий статус людини у суспільстві. На Русі їх використовували, як амулет. 
 Вже згодом російський імператор Петро І запровадив моду на манжет, який застібався на ґудзик.

       Цікаві факти про сучасні ґудзики

Ви знали, що ґудзик на задній частині коміра сорочки потрібен для того, щоб краватка не стирчала з-під коміра. Та останнім часом, коли модні більш широкі, а не вузькі краватки - це застібочка слугує більше, як прикраса.

 А ще, ви помічали, що верхня петелька для ґудзика на сорочці завжди зроблена горизонтально, на відміну від всіх інших, які вертикальні? Це тому, що у цьому місці найчастіше сорочка розстібається, а горизонтальний отвір запобігає цьому. З такої петельки ґудзику вистрибнути складніше.

 А ще зараз встановили навіть декілька пам'ятників цим маленьким застібкам. Ось, наприклад, у Монреалі (Канада), в Осло (Норвегія), у Нью-Йорку (США) та навіть у Києві.?

 Але який же День ґудзиків без «ґудзикових» книг?! Ми підготувала для Вас добірку книг з «ґудзиковими» назвами.
 
                             Ірен Роздобудько «Ґудзик»  

 Це багатоплановий роман, з багатьма сюжетними колізіями і героями. Його часовий простір - від середини 70-х до наших днів, його географія - Київ, українська провінція, Росія, Чорногорія і Америка. А головна ідея така: велике щастя або велика трагедія можуть початися з однієї маленької деталі - з ґудзика, який так легко втратити, а потім шукати все життя. 
Це роман про любов, вірність і зраду. Про те, що ніколи не варто оглядатися назад, а цінувати те, що поруч з тобою - сьогодні і назавжди.


                      Арнольд Лобел «Пуговица»

Нерозлучні друзі Квак і Жаб пишуть один одному листи і розповідають казки, втрачають і знаходять, іноді навіть сваряться, але потім завжди миряться, а головне - завжди готові прийти один одному на допомогу.
У простих і зворушливих казках класика американської дитячої літератури немає чарівників і гномів, небезпечних пригод і далеких країн. Але все одно їх дуже люблять діти і дорослі у всьому світі. Теплий і затишний світ двох друзів - це той світ, про який хочеться почитати перед сном. Тому що потім будуть снитися гарні сни.


  Туве Янссон «Муми-тролли и пуговица в подарок»

У свій день народження Мумі-троль прокинувся від радісного передчуття. Звичайно ж, цей день стане найпрекраснішим у його житті! То чому ж його друзі виявилися занадто зайнятими, щоб відсвяткувати цей день разом з ним? 
Ця дивовижна, зворушлива історія чудово передає всі переживання маленького Мумі-троля. 

               Леся Вороніна «Слон на ім’я Ґудзик »
 Кожен з вас мріє потрапити у казкову пригоду. Дівчинці Ясі пощастило - одного чудового літнього дня вона познайомилася з крихітним слоником Ґудзиком і саме з цього знайомства почалися неймовірні події, про які ви дізнаєтесь, прочитавши цю книжку. Адже разом з чарівним Ґудзиком дівчинка за мить може перенестися зі спекотного літа у зиму, врятувати від лихих заманюк доброго оленя Мартина, відчути чари Вогняної Квітки, перемогти хитрого чаклуна Вітасика-Лякасика і разом зі своїми друзям потрапити на фантастичний Карнавал Чудодіїв!
             Читаймо та святкуймо разом!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар