четвер, 4 листопада 2021 р.

Цікаве у царстві природи

 Здавалося б, про дивовижний світ живої природи все відомо, написані тисячі томів популярних книг, зняті сотні кіно-і відеофільмів. І все одно він не перестає дивувати і радувати нас все новими і новими таємницями.
 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 пропонує помандрувати у світ цікавого і дивовижного  - створеного природою.
                Скеля Хвітцеркур. Ісландія.

 На узбережжі ісландської затоки Хунафлоуї в містичній нерухомості застигло кам'яне чудисько - скеля Хвітцеркур (Hvitserkur). Особливо ефектно скеля виглядає на заході, коли сутінки розмивають контури і здається, ніби величезний мамонт або динозавр прийшов на берег, щоб угамувати свою спрагу...
                Веселковий евкаліпт. Філіппіни.

 Веселковий евкаліпт - одне з найяскравіших дерев на планеті. Його кора схожа на картини художників, переливаючись усіма барвами веселки. Причина такого надзвичайного розфарбовування - в його корі: відшаровуючись вузькими смужками, вона міняє свій колір і забарвлює стовбур в надзвичайний веселковий камуфляж...
            Дарваза - ворота пекла. Туркменістан.

 Посеред пустелі Каракум в Туркменістані день і ніч горить незатухаючий вогонь - це газовий кратер Дарваза, який місцеві жителі прозвали "Ворота пекла". І дійсно, кратер, що гуде і пашить жаром, з якого на висоту до 15 метрів вириваються язики полум'я, малює в уяві картини пекла...
                  Магічний фрукт. Африка.

 У західній Африці на Атлантичному узбережжі росте Магічний фрукт під назвою synsepalum dulcificum, що має дивовижну здатність обманювати наші смакові рецептори. Диво-фрукт так міняє смак їжі, що, наприклад, пиво придбаває смак шоколаду, або гострий соус стає солодким як цукрова глазур...
                 Дерево Кепел. Ява, Індонезія.

 На індонезійському острові Ява росте дивовижне дерево Кепел (лат. Stelechocarpus burakol). Його плоди цілком можуть замінити парфюмерну воду - покуштувавши їх, людина починає пахнути фіалками!
 Взявши до рук цікаві енциклопедії у нашій бібліотеці ви дізнаєтеся про те що: 
● У ядрі нашої планети міститься вп'ятеро більше золота, ніж у всіх інших породах, доступних для розробки, разом узятих. Якби все золото з ядра Землі вилилося на поверхню, то покрило б всю Землю шаром завтовшки пів метра. 
● В кожному літрі води всіх річок, морів і океанів розчинено приблизно 0,02 міліграма золота. 
● Лінія зміни дат проходить в Тихому океані по 180-му меридіану. Перетинаючи ЛЗД із заходу на схід, можна повернутися на 24 години назад — у «вчора», а при русі зі сходу на захід потрапити на добу вперед — в «завтра». 
● У Болівії є незвичайна рівнина Salar de Uyuni, яка покрита товстим шаром солі. Її площа становить понад 12 000 км², і в певні моменти часу вона покривається тонким шаром вологи, перетворюючись у величезне дзеркало.
● У кубічному метрі морської води міститься 1,5 грама білка і немало інших поживних речовин. Вчені підрахували, що Атлантичний океан «за поживністю» оцінюється у 20 тисяч урожаїв, що збираються на рік на всій суші.
● Щодня бджоли нашої планети запліднюють приблизно 3 трильйони квітів і виробляють 3 000 тонн меду.
● Існує явище під назвою «громова лисина». Це зона високої напруги, що виникає після потрапляння в землю грозового розряду. Намагаючись пройти в цьому місці, людина може загинути. На щастя, енергетична воронка в місці попадання блискавки існує тільки в перебігу декількох хвилин.
● 300 сонячних днів у році буває в Марокко, Ніцці, Брісбані (Австралія), і в Монте- Карло.
● Спалахи блискавок також можна помітити на Венері, Юпітері, Сатурні та Урані.
● При ударі блискавки, пісок перетворюється на скло. Після грози можна виявити скляні смуги в піску.
● «Блискавка ніколи не вдаряє в одне місце двічі». На жаль, це міф. Блискавки часто вдаряють в одне і те ж місце по кілька разів.
● Перетинаючи афгано-китайський кордон, годинники потрібно переводити відразу на 3,5 години вперед. У світі немає більше місця, де один крок займав би стільки часу.
● Людина може залишитися під дощем абсолютно сухою, якщо перебуває в пустелі. Насправді дощі в пустелі бувають, але про них неможливо дізнатися, тому що краплі просто не долітають до землі, випаровуючись під впливом гарячого повітря.
● Жителів Уганди не злякаєш громом, оскільки в країні дощ з грозою йде 250 разів на рік.
 Книги чекають всіх охочих мандрувати дивовижними місцями нашої Планети, а від бібліотекарів кілька порад любителям природи:
- щоб краще пізнати природу, треба бути уважним;
- щоб побачити щось цікаве, треба вчитись спостерігати;
- хто допитливий і вміє спостерігати, той може зробити відкриття;
- будь уважним і добрим до природи, і вона тобі відкриє свої таємниці. 
 Обов'язково слід пам'ятати про те, що кожен із нас – це часточка всього живого на Землі, і саме від нас залежить, яку природу ми передамо у спадок своїм нащадкам.



Немає коментарів:

Дописати коментар