пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Чудотворцю Миколай, ти усіх оберігай

 



   Попереду стільки всього неймовірного! А починаються зимові свята з Дня святого Миколая, який, згідно з повір'ям, у ніч на 19 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям. Звідки пішла така традиція? Існував Миколай насправді чи це просто персонаж із красивої легенди? Працівники нашої бібліотеки замислились  над цими запитаннями та знайшла відповіді!

1. Святого Миколая не можна прирівнювати до Санта Клауса чи Діда Мороза. Адже два останніх — це персонажі, що символізують дух Нового Року. Святий Миколай же до цього відношення не має. В Україні взагалі не було раніше персонажа, який би супроводжував новорічні свята. Був такий собі Морозко, але він ніс у собі дух усієї зими, а не якогось конкретного періоду.

2. Святий Миколай відрізняється також і тим, що на відміну від новорічних “дідусів”, він є справжнім святим, який своїм життям та благородними вчинками, заслужив такий почесний титул.

3. Святий Миколай став сиротою у зовсім юному віці, тому його вважають опікуном усіх сиріт. Саме у цей день прийнято сьогодні перебирати на себе обов’язки Миколая та влаштовувати у дитячих будинках свято із подарунками.

4. За легендою, святий Миколай дарує подарунки лише слухняним діткам, а тим, хто робив шкоду протягом року — кладе під подушку різку. Це, як правило, просто застереження для дітей, яке завжди завершується саме подарунками. Але все ж сама легенда несе у собі мораль, що треба прагнути бути хорошою людиною.

5. Вважається, що Миколай або його батьки, працювали біля моря, ймовірно, були рибалками. Тому цей святий шанований у моряків. Під час шторму вони просять у Миколи допомогти втихомирити море.

6. Святий Миколай знаний у всьому світі, але його батьківщина — саме Туреччина. Коли Миколай осиротів, то отримав у спадок маєток і міг жити заможно і безтурботно. Але батьки виховали його зовсім інакше, тож він продав маєток, роздав бідним усі кошти, а сам відправився мандрувати по світу, проповідуючи християнство.

7. Вчені провели дослідження та з’ясували, як виглядав святий Миколай: 167 см у зріст, з карими очима, шкірою оливкового кольору. Також, припускають, що він був вегетаріанцем.


Немає коментарів:

Дописати коментар