середу, 2 грудня 2020 р.

Людина - не товар! (#16 днів проти насильства)

 


   Міжнародний день боротьби за скасування рабства відзначається щорічно 2 грудня, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/317(IV). Дата обрана не випадково, саме 2 грудня 1949 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. У цей День давайте згадаємо уроки історії і зробимо все, щоб допомогти людям, що знаходяться в рабстві.
   Щороку в усьому світі мільйони людей, які шукають кращої долі, потрапляють у рабство. Торгівля людьми є проблемою для більшості країн світу. Чоловіки, жінки і діти потрапляють до рук торговців людьми у власних країнах та за кордоном. При цьому страждають усі країни – і країна походження, транзиту, і країна призначення.
   Нажаль, Україна не є виключенням. Складна економічна ситуація в країні, недосконалість законодавства, правова необізнаність громадян, високий рівень безробіття, розгортання збройного конфлікту на сході України тільки посилює міграційні настрої населення. Прагнучи кращої долі, зростає кількість бажаючих прийняти ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном і через свою довірливість часто стають жертвами різноманітних методів та форм експлуатації. 
    Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

   Колектив бібліотеки пропонує вам кілька фактів про торгівлю людьми та практичні поради, як не стати жертвами шахраїв.
   За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали 230 тисячі українців та українок. 600-800 тисяч осіб у світі щорічно продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Понад 1,2 млн дітей щороку стають жертвами торгівлі людьми (за даними ЮНІСЕФ). Наймолодшій постраждалій, яка отримала допомогу від МОМ в Україні, було 3 роки, а найстаршій — 83.

                                               Метою торгівлі людьми може бути:

-трудова експлуатація 
-сексуальна експлуатація 
-використання у проституції та порнобізнесі 
-примусове жебрацтво 
-примусове втягнення у злочинну діяльність 
-примусове вилучення органів 
-продаж дитини 
-сурогатне материнство 

   Торгівля людьми — це купівля та продаж чоловіків, жінок і дітей з метою подальшої експлуатації всередині країни та поза її межами. Більшість постраждалих осіб, які у 2017 році отримали допомогу від МОМ — молоді люди віком до 35 років.

             Міфи про торгівлю людьми
                                                                  
Торгівля людьми — це проституція. 
Це лише один з видів та способів експлуатації людей. Сучасне рабство може використовувати людину для роботи на будівництві, на шкідливому виробництві, навіть як донорів органів.
Торгують лише молодими жінками.
Проблема торгівлі людьми стосується не лише молодих жінок. Дорослих чоловіків і хлопчиків-підлітків використовують на примусових роботах, а літніх та молодих жінок примушують виконувати господарську роботу. Є випадки, коли жебрацтвом змушували займатися навіть трьохлітніх дітей.
Жертвами торгівлі людьми стають лише неосвічені люди.
Багато жертв торгівлі людьми мають неповну або повну вищу освіту, більшість з яких — городяни. Ними можуть стати бухгалтери, медсестри, вчителі, льотчики, інженери — кожен із вас. 
Мої друзі не можуть мене продати.
Вербувальники найчастіше знайомі вам люди. Ті, яким ви довіряєте.
Людьми торгують лише за кордоном, але не в моїй країні.
Випадки торгівлі людьми трапляються не лише за кордоном, а й в Україні. Людей обманом намовляють погодитися піти на нову роботу, а все закінчується рабством. 
Поїздка за кордон цілком безпечна.
Виїжджаючи за кордон для роботи, навчання або як турист, ви наражаєте себе на небезпеку, якщо не володієте повною і точною інформацією. Перед від’їздом дізнайтеся більше про правила та закони країни призначення, де можна отримати інформацію і допомогу, з ким у місці вашого перебування можна зв’язатися в разі необхідності. Зробіть копії документів.
Зі мною такого ніколи не трапиться.
Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто. Торгівці винаходять все хитріші й хитріші способи обману, на які піддаються навіть розумні й освічені люди. Ніхто не застрахований від цієї загрози. ЇЇ можна уникнути тільки знаючи про цей ризик і знаючи, як себе захистити.
Жертвам торгівлі людьми ніхто не допомагає.
Жертви торгівлі людьми можуть розраховувати на допомогу в психологічній реабілітації та початку нового життя вдома. МОМ, державні органи та партнерські громадські організації надають безкоштовну та анонімну медичну, психологічну та юридичну допомогу, проводять професійне навчання, допомагають сім’ям постраждалих тощо.
Той, кого продали в рабство, завжди може повернутися.
Жертви торгівлі людьми позбавлені фізичної свободи, в них віднімають особисті документи, їхнім сім’ям погрожують. Жінок і дівчат, яких змушують займатися проституцією, шантажують погрозами розповісти про це близьким або друзям. Діти, продані в рабство, знаходяться в повній залежності від тих, хто їх експлуатує. Торгівці також користуються тим, що їхні жертви бояться кримінального переслідування і депортації в разі спроби звернутися по допомогу. Вирватися з цих тенет та повернутися додому вдається не кожному.

                Знайте, що для працевлаштування за кордоном на законній основі ви повинні мати:

Дійсний закордонний паспорт;
Відповідну робочу візу;
Трудову угоду із закордонним роботодавцем;
Дозвіл на роботу в країні призначення.
Запам’ятайте, що:

   Трудова діяльність за туристичною, діловою (бізнес) або гостьовою візою є порушенням закону.
   Зазвичай неможливо оформити робочу візу через посередників. Перш ніж погоджуватися на посередництво при оформленні візи, уточніть у відповідному консульстві, чи справді це можливо та яка вартість цієї послуги.
   Як правило, виїхати за кордон за туристичною чи гостьовою візою і вже за кордоном переоформити її на робочу неможливо. Не вірте тим, хто вам таке обіцяє.
   У жодному разі не погоджуйтеся надавати фальшиві документи або неправдиву інформацію під час інтерв’ю зі співробітниками консульства.

                            Потурбуйтеся про власну безпеку перед виїздом за кордон:

   Дізнайтеся про візу, яка вам потрібна, зателефонувавши до консульского відділу при посольстві країни, до якої збираєтесь їхати або перевіривши інформацію на їхній веб-сторінці;
   Переконайтеся, що працевлаштування на запропоновану вам посаду буде законним.                   Працюючи нелегально, ви порушуєте закон. Для законного працевлаштування за кордоном необхідно мати дозвіл на роботу, відповідну візу, трудовий контракт;
   З’ясуйте, чи має фірма, що займається вашим працевлаштуванням, відповідну ліцензію, зателефонувавши до Державної служби зайнятості України за телефоном 044 287 25 95 (пн-чт, з 17:00 до 18:00) або перевіривши «Перелiк фiрм, якi отримали лiцензiю на працевлаштування за кордоном» на веб-сторінці Державної служби зайнятості. 
   Плануючи участь у молодіжних програмах Au-Pair або Work and Travel, перевірте легітимність діяльності агенції-посередника.
   Уважно читайте трудовий договір (контракт).           Підписуйте лише документи, складені зрозумілою для вас мовою;
   Повідомте своїх родичів  або близьких про деталі поїздки, залишіть їм детальну інформацію про закордонного роботодавця, а також копію свого паспорту та інших документів, пов’язаних із вашою поїздкою;
   Заздалегідь знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь.

                    Під час подорожі та перебуваючи за кордоном:

   Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам (працівникам прикордонних служб, поліції тощо). Ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації» або з інших причин;
   Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де ви плануєте залишатися довше ніж три місяці;
   Зберігайте копії всіх важливих документів (віза, закордонний паспорт, національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення тощо) у безпечному місці окремо від оригіналів;
   Підтримуйте постійний контакт із родичами та близькими, повідомляйте їм про зміну місця роботи або проживання.
   З огляду на зростаючі ризики торгівлі людьми в межах України не забувайте подбати про власну безпеку і при працевлаштуванні на батьківщині.         Перевіряйте законність діяльності посередників та працедавця, уважно читайте трудову угоду та обов’язково залишайте детальну інформацію родичам та знайомим.    
   Пам’ятайте, що торгівля людьми – явище, яке існує в усіх країнах. Потрапити у небезпечну ситуацію може будь-хто. Володіння інформацією про сучасне рабство може допомогти вам у скрутній ситуації. Будьте обізнаними і пильними, і тоді подібна біда вас омине.


Немає коментарів:

Дописати коментар