четвер, 4 червня 2020 р.

День обіймів з кішками



У різних країнах світу святкують дні обіймів, для чого встановлені спеціальні дати. За цих свят можна здійснювати такі дії навіть з перехожими на вулиці. А 4 червня відзначається Національний день обіймів з кішками, невідомо коли, де і ким придуманий.
Будь-яка людина, в будинку якої живе пухнаста мисливиця на мишей не раз і не два чула, як муркоче кішка. Незвичайно затишні і заколисуючі звуки видає влаштувавшись на хазяйських колінах, мугикаючи. Чухаючи, вібруюче від муркотіння горлечко домашньої улюбленці, можна довго сидіти в  комфорті крісла, налаштувавшись на приємне неробство.

 Але давайте розберемося, чому все ж кішки муркочуть, і що означають видавані ними звуки. 
 Спочатку ці тихі вібруючі муркочучі звуки призначалися тільки для спілкування мами-кішки зі своїм потомством. Тихий мурчал діалог між кішкою і кошеням допомагає дорослому мугикаючи з'ясувати, як себе почуває її дитина. Якщо кошеня нагодоване досхочу і прекрасно себе почуває, воно теж розповідає про це мамі мовою звукових вібрацій. Якщо лежачи поруч з кошенятами мама виробляє ті ж звуки - це значить, що діти в безпеці і все добре. 

Дикі родичі домашніх кішок живуть в природному середовищі з великою кількістю хижаків, які будуть раді поласувати котячим виводком. Якщо дикі кошенята будуть закликати маму-кішку нявканням, вони ризикують бути почутими хижими звірами, а муркотіння звучить значно тихіше і здалеку вловлюється матір'ю. В момент годування материнським молоком кошенята видають характерне муркотіння - це сигналізує про насичення маленьких шлуночків і подяки мамі. Часто мама в такі моменти сама видає вібруючі звуки, цим вона повідомляє кошенятам, що навколо немає небезпеки. І хоча до кінця ніхто не знає, чому коти мурчать, коли їх гладять, прийнято вважати, що тварини так заспокоюються після  подій, що їх схвилювали.

 Звукова вібрація на особливій частоті заспокоює нервову систему, приводить в норму кров'яний тиск і серцевий ритм. Включаючи свій «внутрішній моторчик» тварина, як би відключається від дійсності, вона знаходиться в своєму затишному внутрішньому маленькому світі. Це котяче «гудіння» допомагає звірку пережити стресову ситуацію (поїздку до ветеринара, подорож в котячому контейнері для перевезення , сварку з сусідської собакою )
   Якщо ви поки-що не маєте вдома пухнастого друга пропонуємо вам сеанс релаксу.




Немає коментарів:

Дописати коментар