четвер, 25 червня 2020 р.

Конституція - від козаків до сьогодення



   День Конституції України щороку відзначається 28 червня. У цей день, 24 роки тому наша країна отримала свій найважливіший і головний документ — Конституцію!
   День Конституції України – це державне свято, історія якого почалася з 1996 року після довгих обговорень і дебатів.
   Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною у всьому світі Конституцією незалежної української держави. Вона визначає основи суспільного і державного ладу, права і свободи людини і громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
   Конституція України була прийнята Верховною Радою о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. Депутати весь день і всю ніч працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі без перерв. 
“За” ухвалення Основного закону проголосували 315 народних депутатів з 300 необхідних.


   Що має знати про Конституцію кожен українець

  Світова громадськість визнала Конституцію України однією з найбільш досконалих і демократичних
Щороку, починаючи 1996-го, 28 червня Україна відзначає День Конституції – єдине свято, яке закріплено в цій самій Конституції. Це – знаковий для українців день, бо в цей день ми, після багатьох років неприйняття і дискусій отримали основоположний документ найвищої юридичної сили.  
   Спроби прийняти Основний Закон незалежної України були, починаючи з часу прийняття незалежності, і затягнулися на довгі шість років.  

   За цей час було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, громад, партій і установ.

   Комуністи пропонували зберегти назву УРСР,  відновити радянську форму правління, обмежити права президента і увійти в новий Союз. Конгрес українських націоналістів пропонував позбавити Крим статусу автономії.

   Не знаходився консенсус і в питаннях розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Криму та російської мови.

   У 1992-1993 роках ще при Леоніду Кравчуку був напрацьований перший проект Конституції, але він не був прийнятий.

  У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

   Без перерв, у результаті безупинних дискусій, голосувань по кожній статті окремо і цілими розділами 28 червня 1996 року 315 голосами була прийнята Конституція України в цілому.

   Тодішній президент України Леонід Кучма не був присутній на історичному засіданні парламенту, а прибув у Верховну Раду за кілька хвилин до прийняття Закону. Безсонна ніч увінчалася історичним документом, шампанським і цукерками.

   Міжнародне співтовариство високо оцінило Основний Закон України і назвало його найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, що сприятиме подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Основні положення 

   Чинна Конституція України складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.   

  Статті Конституції враховують усі сфери життєдіяльності держави і людини. Серед їх головних  положень – такі:

  Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в Українській державі принцип народовладдя. 
Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади. 
   Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.
В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
   Україна - унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною.
Державною мовою в Україні є українська мова.
   Український народ як суб'єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об'єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.
   На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розташування іноземних військових баз.
   У розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини й громадянина, що охоплює всі без винятку права і свободи, які демократичною світовою спільнотою прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти в цій сфері суспільного і державного життя. 


     Конституція Пилипа Орлика – перша Конституція в Європі
   І тут маємо привід для гордості. Наша перша Конституція, відома як Конституція Пилипа Орлика, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших не лише у Європі, а й у світі. Коли в Бендерах (теперішня територія республіки Молдова) було затверджено «Правовий Уклад Та Конституцію відносно Прав І Вольностей Війська Запорозького».

   Там після смерті Івана Мазепи відбулися вибори нового гетьмана. Ним став генеральний писар Війська Запорозького Пилип Орлик. Між ним і козацькою старшиною і  було укладено угоду під назвою «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького».  

   Вона складається зі вступу-преамбули, 16 статей та присяги новообраного гетьмана. Ця Конституція фактично проголошувала Україну незалежною республікою (зберігався тільки протекторат шведського короля). 

   У тексті документа її автори називають територію держави Військом Запорозьким, Україною.

  Конституція Пилипа Орлика засвідчила, що українці – свідома нація, яка боролася і буде боротися за свої права, свою ідею. Гетьман Пилип Орлик усе своє життя віддав на те, щоб поєднати два береги Дніпра, які розділилися через внутрішні суперечності, в одну державу – Україну.



Немає коментарів:

Дописати коментар