пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Всесвітній день океанів



Більше 70% поверхні Землі покрито світовим океаном, він займає майже три чверті її поверхні. Вчені поділяють світовий водний басейн на чотири великі океани: Атлантичний, Індійський, Тихий і Північний Льодовитий. Вивченням океанів займається океанологія.
На Міжнародній конференції на вищому рівні, яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було запропоноване нове свято — Всесвітній день океанів.
З цього часу свято відзначається всіма, хто має навіть найвіддаленіше відношення до Світового океану. Сьогодні співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.
 У 2008 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила, що починаючи з 2009 свято відзначатиметься офіційно. Таким чином, людство отримало ще одну можливість силами всіх людей зберегти природу в її кращому вигляді, подбати про флору і фауну океану. Турбота про океан послужить перешкодою до вимирання багатьох видів рослин і тварин.
   Інтенсивне вивчення океанів почалось в другій половині 20 століття. Основним методом дослідження океанських глибин був метод ехолокації, за допомогою якого були складені детальні карти глибин океану, були відкриті основні форми рельєфу океанічного дна. 
   Якщо ви підозрюєте, що багато чого не знаєте про океан, приміром, чому він синій, тоді ласкаво просимо! Привідкрийте завісу таємниці.., 

       Сонце надає океану блакитний відтінок

Однією з найбільш характерних рис океану є його безмежна блакить, яка безперервно розвивається, стелиться і перетворюється в хвилі. Колір - результат того, що промені сонця (червоні і помаранчеві) поглинаються поверхнею води. Тут синява починає брати своє. Оскільки ці світлові хвилі можуть просуватися далі, океан буде здаватися все більш синім по мірі вашого занурення.

                       В океані є інтернет

Якби ви могли побачити кілометри кабелю, що перетинає океани світу, це виглядало б як гігантська підводна павутина. Телекомунікаційні компанії таким чином підтримують міжнародний зв'язок. Вони подають кабелі вниз на плоскі ділянки дна. Деякі з них потребують захисного шару, щоб акули його не пошкодили.

     Еверест з легкістю би помістився в Маріанській западині.

Найглибше місце в океані набагато глибше, ніж ви можете уявити. Це Маріанська западина, яку приховує Світовий океан. Всередині западини є долина, відома як Challenger Deep, яка простягається приблизно на 11 кілометрів в глибину. Для порівняння: вся гора Еверест (8.8 кілометрів) могла б легко розміститися там. Манчестерські дослідження не просунулися далі, ніж на 10.9 кілометрів в глибину - рекорд, поставлений двома океанографами в 1960 році. У 2012 році Джеймс Кемерон досліджував приблизно ту ж глибину в сольній місії.

   Звук здатний проникати на неймовірну глибину

Звуки можуть подорожувати в найглибші досліджені зони. Адже одного разу дослідники опустили підводний мікрофон (гідрофон), майже до нижньої досліджуваної точки Маріанської западини. Вони хотіли побачити, які звуки він міг би вловити. Після того, як на обладнання був здійснений величезний тиск (приблизно 1.25 тонн на квадратний сантиметр) і воно не вибухнуло, вчені записали звуки землетрусу від вусатих китів, які пропливали поруч, і інший шум.

   В океані знаходиться приблизно 20 млн. тонн золота

Якщо ви сподіваєтеся на удачу в пошуках незайманого золота, не чекайте, що Світовий океан вам допоможе. Ви можете розграбувати затонулий корабель, але ви ніколи не зможете зібрати 20 мільйонів тонн золота, яке, за оцінками, знаходяться у воді. Все тому, що воно настільки розчинене, що вимірюється в мікроскопічних частинках. Один літр морської води може дати вам приблизно 0,000000013 грам золота.

   Ми не знаємо нічого про більшу частину морського життя
Розмір і тиск води наче змовилися обмежити наші можливості по освоєнню океану. За оцінками, ми визначили лише третину можливого морського життя, що ховається під водяною гладдю. Можливо, більшість із них - дрібні організми. Але цілком ймовірно, що деякі кити та інші види ссавців ще не виявлені. Але ми прогресуємо: кожен рік описується в середньому 2000 нових видів.
   Більшість вивержень вулканів проходить під водою

До 80% вивержень вулканів залишаються непоміченими для земних мешканців. Все тому, що виверження відбувається під водою. За оцінками, всього під водою знаходиться один мільйон вулканів. Деякі з них вимерлі, а деякі цілком собі активні. І ось останні вивергають розплавлену гарячу лаву прямо в Світовий океан. Незважаючи на високу температуру, поблизу таких вулканів все-таки можна зустріти життя. Дослідники вважають, що в цих районах є невідкриті види морських істот, які невразливі до суворих умов. Включаючи температуру води вище 400 градусів Цельсія.

    Риби поїдають тонни пластику

Щороку в Світовий океан зливається більше семи мільярдів тонн пластику. Не дивно, що пластик став небажаним доповненням до дієти риб. Риби в північній частині Тихого океану проковтують від 12 000 до 24 000 тонн пластику кожен рік.

Найдовший гірський ланцюг на землі знаходиться під водою

Найдовший гірський ланцюг у світі - Серединно-океанічний хребет. До речі, він майже повністю знаходиться в океані і простягається на відстань 65 000 кілометрів. Кажуть, що цей ланцюг вивчений менше, ніж поверхня Венери і Марса.
Під водою більше артефактів, ніж у всіх музеях світу
Близько 1000 аварій кораблів сталися далі національного морського заповідника Флорида-Кіс, деякі якраз в межах заповідника. Останнім часом були створені й інші підводні музеї. До речі, в Середземному морі затоплена бронзова статуя «Христос з Безодні».

Немає коментарів:

Дописати коментар