четвер, 7 вересня 2023 р.

10 прав читача, які має знати кожен


 Колектив бібліотеки-філії № 3 хоче познайомити своїх Інтернет читачів із відомим французьким педагогом, автором дитячих бестселерів Даніелем Пеннаком. 

 Народився він 1 грудня 1944 року в м. Касабланка, Марокко в родині військового. Дитинство майбутній письменник провів у гарнізонах Африки, Індокитаю і Франції. 

 Більшу частину своїх шкільних років хлопчик не відзначався успішністю. У його родині навіть побутував жарт, що Даніелю знадобився цілий рік на те, щоб запам’ятати букву «а» і до двадцяти шести років він знатиме алфавіт досконало.

 Різьбяр по дереву, таксист, художник-ілюстратор – ці професії хлопець освоїв, покинувши шкільні стіни. Після отримання вищої педагогічної освіти Даніель Пеннак став вчителювати. За освітою він викладач французької мови та літератури. Більше 25 років Пеннак віддав роботі з дітьми, які мають затримку у розвитку. Саме дітям були призначені його твори "Куть-кутько" та "Око вовка". 


 Перші його літературні спроби були відкинуті більшістю редакцій, але один відомий редактор надіслав автору аргументований розбір його твору і порадив удосконалювати літературний дар, який прослідковувався.

 Пізніше книги Пеннака будуть перекладені на 26 мов світу і удостоєні великої кількості літературних премій в різних країнах.

 У 1985 році викладач світової літератури Даніель Пеннак укладає парі з другом, що зможе написати детектив «чорної серії». Так з’являється перша книга з «Саги про Малоссенах» “Усе про людожерів”. Детективні романи, які розповідають історію Бенджамена Малоссена і його сім'ї, стали найвідомішими творами письменника.

 Крім художньої прози в доробку Д. Пеннака есе, спогади та сценарії. Режисери черпають натхнення від його творів, а написане ним есе під назвою «Як роман» (Даніель Пеннак цитати з нього часто повторює) докорінно змінило підходи педагогів до прилучення дітей до читання і пробудження у них любові до книг. До речі, і сам себе він називає "пристрасним читачем". 

 Нас, як бібліотекарів, теж зацікавило есе «Як роман»: «Читати. Вголос. Просто так. Улюблені казки своєї дитини», – це одна з порад, які дає автор. Серед них 10 прав читача, які стосуються не лише дорослих, але й дітей та підлітків. 

1. Право не читати.

2. Право перескакувати.

3. Право не дочитувати.

4. Право перечитувати.

5. Право читати будь-що.

6. Право перевтілюватися в героя. 

7. Право читати будь-де.

8. Право читати з будь-якого місця.

9. Право читати вголос.

10. Право мовчати про прочитане - не обговорювати його.

 На сторінках книг Даніеля Пеннака можна дізнатися, що таке справжня дружба, побачити, чим живуть французькі підлітки, схожі на будь-яких інших підлітків у світі, що потребують розуміння, любові і підтримки дорослих та батьків, вони обдаровують радістю дитячі серця.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар