неділю, 19 лютого 2023 р.

І краса, і користь, і оберіг

 Кажуть, що вишиванка – це генетичний код України, а калина її серце. 

 Здавна для українського народу калина є оберегом, символізує здоров’я, красу та добробут. Про неї складено багато легенд, у яких Калиною описують красиву та нескорену дівчину. 

 Не можна собі уявити сільського двору на Україні, де б не ріс кущ калини.

 Її назва походить від слова «калити», тобто «загартовувати». А в цьому процесі воєдино зливаються дві могутні стихії - вогонь та вода, і сходяться вони в найміцнішій речовині — металі. Саме завдяки цьому стоїть калина завжди червоною - і в сирі тумани, і в холодні зливи, і в нещадні суховії, і в люті морози. 

 Здавна в Україні калина вважалась символом любові, щастя, краси, поваги. Калина - мати; калина - дівчина; калина - Україна; калина - кров; калина – пісня. Кущ - сама мати; цвіт, ягідки - діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. Оскільки ягідки калини червоні, то й стали вони символом крові та невмирущого роду, символом мужності людей, що віддали своє життя боротьбі за Україну.

 Українці відтворювали і відтворюють ці ягоди у вишивці на сорочках, рушниках, у розписі посуду, в кованих виробах, у різьбленні, в барельєфному прикрашанні житла, у розписах печей в хатах, гончарних виробах, у гравюрі, а також, в окремому виді української творчості - в писанках.

 Під час зими і епідемії грипу знання про корисні властивості калини дуже необхідні. Колектив бібліотеки-філії № 3 підготував цікаву інформацію про користь калини і поділився нею із людьми, які особливо вразливі до захворювань, бо змушені покинути рідні домівки через війну. 


 Цілющі ж властивості та користь даної рослини не можна недооцінювати.

 Вона здатна захистити організм від хвороб і передчасного старіння, перемогти застуду, налагодити сон. Калина – це скарбниця вітамінів. Ягоди калини містять магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи. 

 Унікальність рослини ще й у тому, що лікувальними властивостями володіють всі її частини – кора, кісточки, ягоди, квіти і листя. 

 Заготівлю кори калини та молодих пагонів починають у квітні, відразу після початку сокоруху. Травень-червень — найкращий час для збору квіток. Восени, після повного достигання, настає час збору ягід. Ягоди потрібно збирати разом із ніжкою, а краще — цілком «парасольку»: це допоможе зберегти м’яку частину ягоди. 

 У народних повір’ях радять збирати плоди після перших заморозків, під впливом низької температури вони втрачають характерну гіркоту. Та тільки ягоди будуть м’які та не придатні до наступної обробки (миття чи сушіння).

 Живе образ калини не тільки в піснях, а й у казках, легендах, прислів'ях та приказках з ними також мали можливість познайомились присутні під час інформаційної хвилинки «І краса, і сила, і оберіг».

 Нехай ваші очі милуються цвітом і чарівними плодами калини, лікуйтесь ними та пам'ятайте, що у злих, недобрих людей калина не росте.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар