пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

День батарейки

 День батарейки, який відзначають18 лютого – це привід ще раз замислитися над тим, що маленька батарейка може нанести великої шкоди для навколишнього середовища. Рано чи пізно кожна батарейка перестає працювати і її потрібно викидати. Але мало хто знає наскільки великий її вплив на навколишнє середовище та здоров'я людини. Колектив бібліотеки-філії № 3 нагадає вам про нього.

 За даними вчених Агентства з охорони навколишнього середовища США стало зрозуміло, що на частку батарейок припадає понад 50% токсичних викидів з усіх побутових відходів. У складі використаних батарейок міститься ртуть, кадмій, магній, марганець, свинець, нікель, цинк.

 Якщо люди викидають батарейки у відро для сміття, то, як наслідок, вони потрапляють на міські звалища. І так, як полігони для захоронення відходів (де такі є) не оснащені захистом фільтрації від шкідливих домішок і важких металів, то всі ці надзвичайно шкідливі речовини потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, звідти - в організм людини (а це відбувається обов'язково) накопичуючись у ньому, тому навіть мала їх кількість шкодить здоров'ю.  

 Лише одна батарейка забруднює шкідливими компонентами близько 400 літрів води і 20 квадратних метрів ґрунту, робить його фактично безплідним на десятиліття, знищує рослини, які ростуть на цій площі, вкрай складно ліквідується і вимагає колосальних зусиль.

 Окрема проблема – пожежі на звалищах. При нагріванні батарейки виділяють в атмосферу діоксини. Крім того, в повітря незмінно потрапляє свинець. 

 Шкідливі речовини з батарейок завдають шкоди всьому живому і особливо людям:

- свинець - важкий метал, осідає в нирках. Він провокує руйнування нирок, печінки і викликає розлади нервової системи, стає причиною захворювань мозку;

- кадмій має властивості накопичуватися у внутрішніх органах і кістках організму. Він призводить до утворення ракових пухлин. 

- ртуть - це взагалі отрута першого класу небезпеки. Накопичується в тканинах всіх внутрішніх органів людини, вражає нервову систему, наносить шкоди роботі рухового апарату, порушує дихання, негативно позначається на функціонуванні всіх внутрішніх органів, погіршує зір і слух;

- нікель і цинк менш масштабні в своїх руйнівних властивостях, але часто порушують структуру і функціонування підшлункової залози та кишківника;

- луги можуть спалити слизові оболонки і шкірні покриви.

 Щорічно на ринку Європейського Союзу створюється більше 160 000 батарейок для побутового використання. Більше 45 % з них опиняються на міських звалищах. В Європі існує всього два заводи, які здатні переробляти батарейки, через дорожнечу переробки. Саме тому більшу частину з них відправляють на безпечне захоронення.

 В Україну щороку ввозять понад 2,5 тисячі тонн батарейок. При цьому після використання вдається зібрати лише близько 1% від загальної маси. Решта 99% осідають в будинках українців або викидаються на звалища. І це справжня катастрофа!

 Не викидайте батарейки просто так і не зберігайте їх у квартирі де попало! Це нехай і маленькі, але дуже небезпечні вироби. Не полінуйтеся, збираючись за покупками, прихопити батарейки і покласти їх в спеціальний контейнер. Таким чином ви допоможете не тільки собі, а й оточуючим вас людям і природі.

 Пам'ятайте, що майбутнє природи у наших руках!




 

Немає коментарів:

Дописати коментар