суботу, 21 січня 2023 р.

Хай світ наповниться добром!

 Що може зігріти краще в похмурі холодні  дні, ніж теплі обійми? Мабуть саме тому, саме взимку відзначається Міжнародний день обіймів, в який можна обійняти не тільки рідних та друзів, а й зовсім незнайому людину.

 Вважається, що ідея відзначати цей день виникла після того, як австралійський студент 2004 року запустив флешмоб «Free Hugs». Його ідея була простою – обійматися без причини, і вже дуже скоро він став популярним у всьому світі. Бібліотека-філія №3 підготувала для вас цікаву інформацію про вплив обіймів на здоров’я та настрій.

 Окрім гарного настрою, обійми ще й дуже корисні для здоров’я. Ось які  висновки зробили науковці після численних досліджень:

Обійми здатні підвищувати рівень гормону окситоцину, який допомагає позбутися відчуття самотності й гніву.

Тривалі обійми сприяють виділенню гормону щастя – серотоніну. Саме завдяки йому у людини піднімається настрій.

Обійми зміцнюють імунну систему.

Завдяки обіймам розслабляються м’язи, знімається напруга і стрес, а також вгамовується біль.

Обійми позитивно впливають на нервову систему, заспокоюючи її й покращуючи емоційний стан людини.

 Обійми викликають почуття довіри й безпеки. Це допомагає відчувати себе впевненіше, підвищує самооцінку. Коли наші рідні обіймають нас, то виявляють не тільки свою любов, але й показують, що ми для них – особливі. 

Енергія, якою між собою обмінюються люди, обіймаючи один одного, – це внесок в їхні відносини. Вона спонукає до співчуття та розуміння один одного. Саме обійми закріплюють довіру між людьми, спонукають до емпатії та розуміння.

 Більше того, обійми іноді можуть навіть врятувати життя. У жовтні минулого року відомим на весь світ став випадок, коли саме обійми вберегли американську школу від трагедії. Тоді один з учнів приніс до своєї школи у Портленді, штат Орегон, заряджену рушницю (як потім з'ясувалося, хлопець планував вчинити у школі самогубство). Але коли з рушницею його побачив шкільний тренер, він не розгубився і зміг забрати її так, що ніхто не постраждав. Та найбільше вражає не це, а те, що він вчинив одразу після цього. Тренер відчув співчуття до хлопця, він сказав йому, що був поруч, щоби врятувати його, що його життя було вартим того, щоби прожити його. А тоді тренер міцно обійняв хлопця. Так він став героєм, обіймами зберігши життя свого учня.

 Відомою є фраза психологині Вірджинії Сатір, яка сказала: «Нам потрібно обійнятися чотири рази на день, щоб вижити. Нам потрібно вісім обіймів на день, щоб підтримати себе. І нам потрібно дванадцять обіймів на день, щоб рости». 

 Тож не забуваймо обійматися та наповнювати світ добром!


Немає коментарів:

Дописати коментар