середу, 27 липня 2022 р.

Історія цивілізації. Україна

 

 #УІК-_ Незалежність30, #Книжкові_проекти_Незалежність

 28 липня Україна відзначає важливе свято – День хрещення Київської Русі. З нагоди цього дня пропонуємо до вашої уваги огляд книги «Історія цивілізації. Україна», один з розділів якої дуже ґрунтовно описує перехід давньоруської держави від язичництва до православного християнства. 

 Видання перемогло у конкурсі «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України» і надійшло до бібліотеки від Українського інституту книги.

 Другий том книги «Історія цивілізації. Україна» присвячено періоду від Русі до Галицького князівства (кінець Х ст. -  1256 р.). Упорядником цього видання є археолог, кандидат історичних наук Олена Черненко, яка більше тридцяти років займається дослідженням археологічних пам’яток та історії України часів середньовіччя.

 До створення книги були залучені як провідні фахівці в галузі середньовічної історії та археології, так і молоді дослідники. Завдяки цьому у виданні вдалося поєднати теоретичні розробки, що є базовими для вітчизняної історичної науки, та результати новаторських досліджень, які вперше представлені в такому обсязі. Під однією обкладинкою зібрані відомості про історію, господарство, мову, релігію, культуру (літературу, зображальне та музичне мистецтво, архітектуру), побут (одяг, ігри та розваги тощо) та військову справу середньовічного населення земель сучасної України.

 Доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАНУ, завідувач відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України Олександр Моця в розділі «Русь язичницька та Русь християнська» детально описує становлення християнства Київської Русі.


 Дослідник розкриває основні ідеї слов’янського язичництва, спираючись на невелику кількість достовірних джерел, а також критично розглядає дослідження, що не мають під собою письмово підтвердженого історичного підґрунтя. 

 Олександр Моця в своїй праці про становлення християнства на Русі наголошує на тому, що «процес цей не був моментальним та прямолінійним». Ще до моменту хрещення Київської держави рівноапостольним князем Володимиром, відбувалося хрещення частини русів під час походу на Константинополь за часів князювання Аскольда і Діра, хрещення княгині Ольги, створення християнської громади на київському Подолі.

 Прийняття християнства Володимиром Великим було результатом внутрішнього соціально-економічного, політичного та культурного розвитку східного слов’янства. Воно відповідало назрілим потребам суспільства, яке зайшло в той час в переломний період історичного розвитку. Родоплемінний побут слов’ян відходив у минуле, утверджувалися нові, прогресивні для того часу феодальні виробничі відносини й притаманні їм форми політичного та духовного життя. Завершувалося об’єднання східнослов’янських земель у складі Київської держави, стабілізувалися її зовнішні кордони. Країна вкривалася густою мережею міст, фортець і замків, за мурами яких велася жвава торгівля, розквітли ремесла. Виникав стан нової аристократії, об’єднаний землеволодінням та спільним елементами соціальної психології. Саме пошуки ідеологічних засобів консолідації цієї еліти й поширення її влади на всі прошарки тогочасного суспільства дали поштовх до того, що верхівка Київської Русі наприкінці Х століття проголосила християнство офіційною релігією.

 Науковець зазначає, що діяльність християнської  церкви позитивно вплинула на розвиток суспільної свідомості, давньоруської писемності та літератури. Християнство стало носієм ідеї єдності держави та церкви, патріотичних традицій, національної самосвідомості.

 Колектив бібліотеки-філіалу №3 запрошує вас поринути в цікавий світ історії та прочитати книгу «Історія цивілізації. Україна», що відкриє нові аспекти у вже відомих фактах становлення Української держави.


Немає коментарів:

Дописати коментар