пʼятницю, 1 липня 2022 р.

День в стороні від сонця


Літо в розпалі! Гаряче літнє сонечко промовисто натякає сходити на пляж, поніжитися в теплій водичці, а бонусом отримати чудову шоколадну засмагу. 
 Звісно, всі ми знаємо, що на сонечку утворюється вітамін D, який необхідний для росту та розвитку кісток, з користю впливає на серце та нервову систему, допомагає боротись із утворенням ракових клітин. Також сонячні промені збільшують вироблення гормонів, наприклад,  серотоніну - гормону щастя. Проте варто бути обережними, і не забувати, що сонячні промені також можуть завдати і значної шкоди здоров’ю.
 Найперша небезпека – сонячний удар, наслідками якого може стати поява серцево-судинних захворювань, неврологічних патологій, офтальмологічних проблем.
 Також слід пам’ятати, що на сонечку дуже легко постраждати від зневоднення, що є дуже небезпечним і може призвести навіть до смертельних наслідків.
 Не варто забувати і про сонячні опіки. Саме на місцях, де шкіра була травмована сонцем, найчастіше утворюються меланоми, що спричиняють рак шкіри. Щорічно зростає кількість смертей від меланоми саме через засмагу.
 В перші дні липня щорічно відзначається День в стороні від сонця. Цей день закликає нас залишатися в тіні, дати шкірі відпочити від гарячого сонячного проміння, а також згадати про правила безпеки під час літніх прогулянок.

 Що ми можемо зробити, щоб зберегти своє здоров’я в спекотні літні дні? Споживати достатню кількість рідини, носити вільний одяг з натуральних тканин, не забувати про головний убір та сонцезахисний крем навіть в тіні. Слід пам’ятати, що для  задоволення потреби вітаміну D, досить перебувати влітку на відкритому сонці по 5–15 хвилин, 2–3 рази на тиждень (залежно від регіону). При цьому необов'язково навіть засмагати повністю усім тілом: поверхні шкіри рук і обличчя цілком достатньо. Тому варто обмежити перебування на відкритому сонці, а якщо бажання мати рівну красиву засмагу все ж переможе - намагатися засмагати  з 8 до 11 ранку, та після 16 години.

 Колектив бібліотеки-філіалу №3 бажає вам гарного настрою та чудового сонячного літа без шкоди для здоров’я! 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар