Золота осіння пора надихає на творчість,
створення комфорту та романтичної атмосфери. М’який плед, теплий чай та цікава
книга сповнюють довгі вечори затишком, і особливо тішать маленькі та незначні
на перший погляд дрібнички, що підіймають настрій. Тож разом з учнями 5-В класу
ЗОШ №37 бібліотекарі філії №3 виготовили ароматичне саше, яке потішить око, наповнить
оселю п’янкими пахощами лаванди, а також слугуватиме захистом від небажаних
комах-шкідників.
З давніх часів лаванда підкорила людство
своїм ніжним, чуттєвим ароматом і розкішним фіолетовим кольором. Вважалося, що
лаванда може захистити будинок від недобрих духів, негараздів і пристріту. Ця
витончена рослина наділена глибоким
символізмом, адже уособлює красу, романтичні почуття, душевний баланс та
умиротворення.
Існують декілька легенд про походження лаванди.
В одній з них йдеться про те, що Бог подарував кілька видів запашних цілющих
трав Адаму та Єві, коли перші люди вже були вигнані з Раю. Таким чином
Всевишній хотів згладити їхні страждання та тяжку долю. Серед цих трав була і
лаванда - для насолоди душі.
Інша легенда розповідає про те, що до
лаванди повернувся її неймовірний аромат у дарунок від Діви Марії. Справа в
тому, що колись ця рослина росла в божому саду, а після того, як потрапила на
землю, втратила свій чарівний запах. Так ось Марія сушила на кущах лаванди
пелюшки новонародженого Ісуса, а коли білизна висихала, то насичувалась
приємними пахощами. Так, завдяки Святому Духу і щедрості Діви Марії, лаванда
знову набула свого шарму.
Через свої ароматичні властивості,
лаванда широко використовується в
косметології. Піни для ванн, гелі для душу, шампуні, креми для тіла – пахощами
лаванди можна потішити не тільки душу, а й тіло. Вона сприятливо впливає на
шкіру та волосся, знімає напругу, допомагає боротися з безсонням. Через вміст ефірних олій, лаванда
використовується в лікуванні та профілактиці
респіраторних інфекцій.
Не можна не згадати і про вживання цієї
запашної квітки в їжу. Адже сьогодні вже нікого не здивувати лавандовими
бісквітами та лимонадом, а в будь якій кав’ярні можна почастуватися лавандовим
лате. Її аромат добре поєднується з
вершковими смаками, тому часто лаванду додають до сиру, молока чи вершкового
масла. Класичним вважається також її дует з медом.
Нехай осінні дні будуть сповнені теплом! Завжди чекаємо наших читачів в бібліотеці, поринути в затишні обійми книги!
Немає коментарів:
Дописати коментар