пʼятниця, 18 жовтня 2024 р.

Козацька слава не вмре й не поляже, вона про себе розкаже

 Гетьма́нщина (офіційна назва — Ві́йсько Запорізьке) — українська козацька держава, яка виникла на теренах українських воєводств унаслідок найбільшого козацького повстання в Речі Посполитій — Хмельниччини. Саме туди і помандрували читачі бібліотеки-філії № 3 разом із етнографом та майстринею по виготовленню давніх українських головних уборів Катериною Штепою.

 Здійснивши подорож у часі шестикласники дізналися, як була влаштована ця держава, яким був світогляд її станів, як жили наші славні предки, що їли, якими речами користувалися в побуті, якими подіями було наповнене їхнє повсякденне життя та яку спадщину вона лишила.

 Під час своєї мандрівки зупинилися не надовго і на луках, біля річки, де після купання в хащах квітучих рослин, набираючи на свою шкіру пилок відпочивали козаки. Запорожці вірили у їх цілющу силу. Завжди варили та вживали вітамінний узвар, куди кидали чебрець, м'яту, гілки та листя калини, осики, липи та інші рослини. За порадою від козаків та під керівництвом досвідченого етнографа учні 6-Б класу під час майстер-класу встигли виготовити ляльку-травницю, наповнивши її цілющим зіллям: деревієм, чебрецем, валеріаною та м’ятою. Саме цією сумішшю трав, запорожці заправляли свої люльки. Кожна трава мала лікувальні властивості. Наприклад, м’ята – гарно заспокоювала нерви, знижувала тиск, покращувала сон і апетит.

 Подорож Гетьманщиною була цікавою та повчальною, адже не даремно не одне покоління існує думка, що «козацька слава не вмре й не поляже, вона про себе розкаже». Доказ тому міжнародне визнання козацької державності: Річчю Посполитою, Османською імперією та іншими країнами. Гетьманщина забезпечила умови для остаточного становлення українського народу, створила можливості для розвитку його мови і культури. 

 Історична спадщина Української козацької держави надихала і майбутні покоління борців за визволення України. Військо Запорізьке, стало ідейною основою для виникнення УНР, а від неї, по тому, і сучасної незалежної України.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар