субота, 3 серпня 2024 р.

Свято найбільшої ягоди

 

Літо – це справжній вітамінний бум! І саме в цю щедру на врожай пору відзначається День кавуна, всіма улюбленої солодкої ягоди-рекордсмена. Цей день був започаткований  в США, що посідає перше місце за кількістю поїдання кавунів.

Кавун майже на 90 % складається з рідини, і є природнім джерелом  вітамінів та мікроелементів. Його солодка м’якоть багата на фолієву кислоту (вітамін В9). Вона бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтризації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів. Кавун містить велику кількість клітковини, яка сприяє виведенню зайвого холестерину.

Зазвичай, кавуни смакують просто  свіжими, але із них можна приготувати також велику кількість різноманітних страв. Їх використовують в десертах (наприклад, фруктових салатах) та напоях, квасять, маринують і навіть готують на грилі. Не викидають і скоринки від кавуна - з них варять варення. Так, рецепт маринованих кавунових кірок був опублікований у кухонній книзі, виданій в Америці ще у 1796 році. До речі, наші прадіди також їли кавуни не сирими, а вимочували їх і варили з перцем і прянощами.

Українські кавуни починають достигати на початку серпня, і їх сезон продовжується аж до середини-кінця вересня. Тож колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас поради, як вибрати смачний, дозрілий та корисний плід.

1. Не варто купувати кавуни біля доріг, на в’їзді до міста, з машин і в інших імпровізованих місцях торгівлі.

2.  Однією з головних ознак природної стиглості кавуна є плодоніжка – хвостик на верхівці. Більшість людей вважає, що «хвостик» має бути сухим. Це не зовсім так. Якщо він висох, значить, що кавун довго везли і довго зберігали. «Хвостик» має бути жовтуватим і в міру підсушеним.

3. Якщо на шкірці є сухі коричневі лінії чи сіточка – кавун стиглий, але разом з тим не варто обирати плоди з тріщинами чи вм’ятинами.

4. Стиглий кавун легко подряпати нігтем – знімається верхній тонкий шар.

5. Жовта пляма. Її наявність обов’язкова. Це те місце, яким кавун дотикався до землі. Про стиглість плоду вона не говорить зовсім нічого, але за її розмірами можна передбачити смак. Якщо пляма велика (з долоню і більше), значить, кавун мерз, йому не вистачало сонця і тепла, смак буде водянистий і солодкість буде вже не та. Оптимальний діаметр «п’ятачка» – 5, максимум 10 см.

6.   Більшість людей вважає, якщо постукати по стиглому кавуну, то звук повинен бути глухим, якщо ж кавун зелений – він «дзвенить». Стиглий кавун повинен потріскувати, коли його стискають руками.

7. Справді смачний і стиглий кавун має бути середнього розміру: не менше 5 кг, трохи більший за футбольний м’яч. Вибирайте плід середніх розмірів (оптимально 5-7 кг, але не більше 15).

Смакуйте із користю та будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар