четвер, 22 серпня 2024 р.

Любов варта всього…

 «Любов варта всього - варта болю твого, варта твоїх розлук, варта відрази й мук, псячого злого виття, шаленства та милосердь. Варта навіть життя. Не кажучи вже про смерть» - красива цитата з вірша «Пливи, рибо, пливи...», що належить українському письменнику, одному з найвідоміших діячів сучасної літератури - Сергію Жадану.

 23 серпня талановитому сучаснику виповнюється п'ятдесят. Колектив бібліотеки-філії № 3 вітає ювіляра та бажає йому цікавих творчих задумів, чудових рядків, незгасимого вогню таланту та щастя.

 Для тих, хто ще не відкрив для себе творчість Сергія Жадана, якого дуже часто називають “Голос Сходу”, бібліотекарі підготували добірку цікавих фактів про нього.

 Письменник родом з Луганщини - а саме зі Старобільська. Народився 23 серпня 1974 року в україномовній родині. Навчався в Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди на факультеті українсько-німецької філології. З 2000 року працював викладачем кафедри української та світової літератури університету. 

 Сергій Жадан - поет, прозаїк, драматург, перекладач і це лише, якщо до уваги брати тільки літературну діяльність. З 2007 року - він соліст гурту "Жадан і Собаки". Сергій Вікторович - традиційний рокер. Хриплий, грубий голос, лайка на все, що не входить до світогляду, сатира суспільного життя... З 2014 року – волонтер, громадський діяч.

 Офіційна літературна діяльність - з 2004 року. Твори Жадана ви можете знайти на 13 мовах світу. Причому, більшість перекладів його власні. Тема творів - пострадянська дійсність в Україні. Для його стилю характерний вжиток розмовної та нецензурної лексики через характерність якого, він свій як для простої, так і для освіченої аудиторії. Якщо означувати літературознавчо - постмодерністська гра зі словом та його значенням.

 Відомі книги Сергія Жадана: «Депеш Мод», “Месопотамія”, “Ворошиловоград”, “Біґ Мак”, “Гімн демократичної молоді”, “Anarchy in the UKR”, поезія – “Життя Марії”, “Вогнепальні й ножові”, “Ефіопія”.

 Окрім письменницької та музичної діяльності він інколи знімається в кіно.

 Став активним учасником харківського Євромайдану. В березні 2014 року постраждав під час зіткнень між прихильниками і противниками цього руху.

 У 2016 році нагороджений державною премією «Українська книжка року», кошти від якої направив на допомогу дитячим установам Луганської області.

 В травні 2017 року за особливий внесок в українську культуру і стійкість громадянської позиції був нагороджений премією Василя Стуса.

 З початку російсько-української війни Сергій Жадан активно волонтерить для ЗСУ, заснував благодійний фонд, який підтримує освітні та культурні ініціативи, зокрема проєкт "Схід читає" з наповнення книжками бібліотек Донецької та Луганської областей.



 Виступав на станціях харківського метрополітену, у бомбосховищах по місту, їздить з концертами по військових частинах, у прифронтові зони та госпіталя. 

 У німецькому Бремені отримав премію Ганни Арендт "За політичне мислення".

 Має медалі "За сприяння Збройним силам України" та "За оборону міста-героя Харкова".

 На початку червня 2024 року Сергій Жадан оголосив про свою мобілізацію. Він вступив до лав Національної гвардії та розпочав військову підготовку. Його служба проходить в лавах 13-ї бригади Національної гвардії "Хартія".

 Сергій Жадан - це феномен української сучасної культури. В його творчості кожен знайде щось для себе. Не любиш читати - слухай музику; не любиш рок - дивись фільми чи слухай озвучені ним дитячі казки.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар