четвер, 25 липня 2024 р.

Поетичне слово осяяне любов'ю

 «ДІТИ — СЕ НАШ ДОРОГИЙ СКАРБ, СЕ НАША НАДІЯ, СЕ — МОЛОДА УКРАЇНА».

 Ці слова належать людині, яка все життя присвятила справі розвитку української культури, невтомно й самовіддано працювала в ім’я відродження української нації -  Ользі Петрівні Драгомановій (по чоловікові Косач). Псевдонім, який вона собі обрала і під яким найчастіше друкувалася - Олена Пчілка.

 Поетеса, автор прозових та драматичних творів, перекладач, науковець, фольклорист і етнограф, публіцист, видавець, активна громадська діячка — це все вона, Олена Пчілка. А ще — вродлива жінка, ніжна й мудра матір, яка виховала геніальну Лесю Українку та виплекала її талант.

 Народилася Ольга Петрівна Драгоманова 29 липня 1849 року на Полтавщині, у місті Гадячі, походила з славетного роду Драгоманових, відомого ще за часів гетьманщини. 

 Дітей у сім’ї Драгоманових привчали шанувати природу, любити мистецтво. З гордістю за своїх батьків Олена Пчілка говорила, що в той темний, жорстокий час, коли повновладно панувало деспотичне право; в їхній сім’ї ні з кого не знущались, нікого не карали, і діти виростали, не бачивши ніяких диких сцен розправи сильного з підвладним, а наставляло на добрий розум їх лише спокійне і лагідне слово.

 Незадоволене існуючою системою педагогіки та шкільної освіти, насамперед відірваністю її від національного та народного коріння, вже і подружжя Косачів виховувало і навчало своїх дітей — а їх було шестеро — самотужки. Ольга Петрівна багато зробила для розвитку їхніх здібностей, дала їм різнобічні знання: вчила музиці, малюванню, мовам, історії, заохочувала до літератури.

 З вдячністю і гордістю називала Леся Українка свою матір найкращою, найрозумнішою, найталановитішою жінкою світового рівня.

 Свій письменницький псевдонім Олена Пчілка запозичила від невсипущих трудівниць-бджілок. Як працьовита бджола, протягом усього життя несла вона в щільник української культури свою посильну працю - художні твори, переклади, залишивши важливий слід і в українській поезії. Її вірші відзначаються не тільки вмінням виражати емоції, але й глибоким розумінням національної та культурної спадщини. Вони писалися як для дітей, так і для дорослих. 


 Дитячі - вражають теплотою, простотою та водночас педагогічною глибиною. Вони часто містять в собі важливі життєві уроки та виховують патріотизм.

 Поезія для дорослих пронизана глибиною почуттів та розумінням людської природи. Тематика віршів охоплює кохання, вірність, рідний край та інші важливі аспекти життя.

 Наприклад, відомий її вірш “Лелека” прекрасно відображає поетичний стиль та вражає метафоричністю у висловленні задушевних думок.

 Колектив бібліотеки-філії № 3 запрошує до своєї книгозбірні познайомитися з творами Олени Пчілки, що створюють барвистий та виразний образ української поетеси, яка змогла передати свої емоції та думки через красу української мови. Її творчість жива і буде жити виховуючи культуру та патріотичність у наших читачів.



 



Немає коментарів:

Дописати коментар