четвер, 16 листопада 2023 р.

Кинути курити легше сьогодні, ніж завтра (до Міжнародного дня відмови від паління)

 Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння. Колектив бібліотеки-філії №3 підготував корисну інформацію про вплив паління на здоров’я людини.

 Від того часу, коли екіпаж кораблів Христофора Колумба на одному з Багамських островів вперше побачив людей, що вдихали дим з довгих тліючих згортків, в житті людства з’явилася тютюнова залежність. Вона охопила всю Європу, а згодом – і весь світ. І хоча тоді паління вважали невинною справою, сьогодні ж медики всіх країн світу одностайно стверджують, що тютюнопаління – одна з небезпечних та найшкідливіших для здоров’я звичок.

 Ось лише декілька позитивних змін, які відбуваються в організмі людини майже відразу після відмови від куріння:

Через 20 хвилин після останньої викуреної сигарети частота серцебиття стає майже такою ж, як і в тих,  хто не курить;

За 8-12 годин після останньої викуреної сигарети чадний газ, що перебував у крові курця, поступається місцем кисню;

Через 24 годин знижується ризик інфаркту міокарда;

За 2 дні починає повертатися нюх і відновлюються смакові рецептори;

Через 3 дні дихальні шляхи стають значно чистішими;

За 3 місяці дихальні шляхи очищаються на 30%;

Через 9 місяців зникають кашель та відчуття сухості слизової оболонки носоглотки;

За рік можна сказати, що той, хто покинув курити, знизив ризик інфаркту вдвічі.

У перші 2 роки після відмови від куріння ризик смертності серед жінок віком 35-39 років знижується на 24%. Через 10-14 років імовірність прожити довге життя у колишніх жінок-курців стає такою ж, як і в тих, хто ніколи не курив.

Через 15 років ризик смерті від серцево-судинних захворювань у колишніх курців стає таким самим, як і в людей, які ніколи не курили.

Ризик виникнення раку легенів знижується трохи повільніше – на 30-50% впродовж перших 10 років життя без сигарет. У майбутньому він далі знижується. Однак слід визнати, що ризик появи раку легенів у колишніх курців ніколи не дорівнюватиме аналогічному показнику серед людей, які ніколи не курили.

Приблизно за три тижні після останньої викуреної цигарки людина відчує значне зниження потягу до нікотину. І відтоді радість від усвідомлення того, що уже немає потреби запасатися сигаретами, уже ніколи не мине. У багатьох потяг до тютюну зникає вже за кілька днів.

 Сподіваємося, що ця інформація переконає курців замислитися над відмовою від шкідливої звички палити і вкотре нагадає про те, що здоров’я - найголовніше в житті!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар