четвер, 15 червня 2023 р.

Незнайко спочатку говорив українською


 Чи знали ви, що перші розділи чудової книги Миколи Носова про Незнайка були написані на Київщині? І розмовляв улюблений дитячий герой українською? Цей фантазер і вигадник викликає посмішку та піднімає настрій дітлахам та дорослим і через десятки років, тож колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію про написання цієї книги.
 Квіткове місто, у якому жили казкові герої, дуже нагадує Ірпінь, що на Київщині, де минуло яскраве дитинство майбутнього дитячого письменника Миколи Носова. Незважаючи на те, що будинок Носових розташовувався на вулиці Перша лінія, автор оселив своїх героїв на вулиці Квітковій. Вона знаходиться зовсім поруч, і навіть не змінила назви з часів свого заснування. Саме тут і жили коротуни, які згодом разом з Незнайком переїдуть зі свого невеличкого містечка до мегаполіса – Сонячного міста, де стануть законодавцями мод у різних напрямах. Прототипом цього мегаполіса можна вважати Київ, що розташовується всього за 20 кілометрів від Ірпеня, де 1908 року і народився майбутній письменник. 
 Родина Носових переїхала до Ірпеня, коли Миколці було три роки, і побудувала там невеликий затишний будинок. На ділянці росло багато квітів, які вирощувала Варвара Петрівна, мати письменника, була криниця та невеликий ставочок. У своїх спогадах письменник згадує, що в дитинстві вірив, ніби вночі з лісу на їхні клумби приходять маленькі чоловічки.
 Проте з початком війни 1941 року сім’я була змушена продати будинок і переїхати знову до Києва. Яскраві дитячі спогади про ті часи Микола Носов пронесе через все життя, які згодом трансформуються в книгу про Незнайка.

 Як і багато письменників, Носов відкриває в собі талант до письменництва поступово. Він пише короткі оповідання, щоб розважити синочка і його друзів. Пізніше Микола Миколайович приходить до думки, що це те, чим йому хочеться займатися в житті. Разом з цим приходить розуміння того, як непросто писати для дитячої аудиторії, адже необхідно бути ерудованим в багатьох галузях, в тому числі і психології маленьких читачів.
Знаменита історія про Незнайка вперше з’явилася друком у лютневому номері журналу «Барвінок» 1953 року, і видавалася українською мовою протягом двох років. Казкова повість стала надзвичайно популярною, а її герої – улюбленцями всіх дітлахів!

 Книги про Незнайка перекладені на сотні мов світу, їх герої говорять навіть японською! Незнайко та його друзі стали персонажами улюблених мультфільмів, що подобаються і дорослим, і дітям. Захоплива історія занурює в дивовижний світ фантазій, а вустами своїх героїв, письменник дає дітям мудрі поради та настанови. Тож запрошуємо вас до бібліотеки, поринути в дивовижний книжковий світ пригод Незнайка та його друзів!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар