четвер, 6 квітня 2023 р.

Улюблений казкар дітей та дорослих

 Не можна уявити дитинство без казки. Адже вона вчить пізнавати в житті хороше, переносить у чарівний світ краси, добра і магії, підказує як обирати правильний шлях у житті.  

 Казки пишуть з власного досвіду народи, намагаючись передати мудрість майбутнім поколінням. Також їх створюють автори, які відчувають у дитячій душі тонку грань. 

 Одним з найвідоміших казкарів, улюбленець дітей та дорослих протягом багатьох поколінь залишається Ганс Крістіан Андерсен.

 Народився данський письменник 2 квітня 1805 р. в Оденсе. І хоч його батько був бідним чоботарем, а мати простою прачкою, що в дитинстві жебракувала, на батьківщині і досі повторюють одну з перших казок автора про його королівське походження. 

 Багата фантазія була дарована Гансу, мабуть, як винагорода за самотність. Він не любив гратись з сусідськими дітьми, бо ті висміювали захоплення хлопчика ляльковим театром, яке він проніс у зрілу юність. Тому він і придумував собі розвагу, підсвідомо подорожуючи чарівними світами. 

 Вже в 11 років хлопчик був змушений заробляти собі на життя, адже його батько помер. Працював майбутній казкар на фабриці по виробленню цигарок, підмайстром у ткача і кравця. Купивши перші свої чоботи, у 1819 р., Ганс Крістіан відправився у Копенгаген вчитись.

 Художній талант розквітнув у 1835 р. і залишив по собі в спадок аж 156 казок. У їх сюжетах тонко переплетені знання психології і фольклор, відчуття дитячої душі і поради батькам. 

 Його твори, перекладені на більш ніж 150 мов світу, насичені мораллю і перемогою честі та істини. Ну хто, зізнайтесь, не захоплювався неймовірною силою любові юної Герди, що пройшла крізь численні небезпеки і звільнила з крижаного полону свого Кая? Її доброта розтопила саму Снігову Королеву. А як забути милу допитливу Русалочку, що пожертвувала найціннішим заради любові? Хто не пам’ятає щирого дитяти з «Нового вбрання короля», яке розвінчало всенародну тупість, і ніжну Принцесу на горошині? 

 Навіть вирісши, ми згадуємо непохитність Олов’яного солдатика і перемогу  внутрішньої краси над зовнішніми незгодами у «Гидкому каченяті». 

 Ще довго можна вести список завуальованих послань данського казкаря дітям, що показують, як насправді варто поводити себе у скрутних життєвих ситуаціях. 

 Андерсена дорослим варто почитати між рядків. У кожній його казці можна побачити повчальні історії, властиві і до сьогодні вади суспільства, і в той же час щиру віру в краще майбутнє. І, якщо ви бачите себе в позитивному герої данського автора, то уроки дитинства не пройшли даремно.










 

 Колектив бібліотеки-філії № 3 разом із своїми читачами, маленькими вихованцями ЗЗСО № 37 подорожували сторінками казок Андерсена,  познайомилися із його біографією, яку написала відома усім їм письменниця Оксана Іваненко у своїй передмові до збірки з цими казками. Згадали про пам'ятники казкарю, Міжнародну премію та золоту медаль Андерсена, подивилися їх зображення, перевірили знання казок вікториною, і звісно- почитали казку.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар