вівторок, 4 квітня 2023 р.

Українська дюймовочка з унікальним сопрано

 

 Квітка Цісик – володарка неймовірного голосу та одна з найпопулярніших співачок українського походження  у світі. Найцінніший скарб, який залишила після себе Квітослава – пісні з українською душею.  До дня народження унікальної співачки колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас деякі факти з її  життя та творчості.

  Квітка була донькою емігрантів зі Львова. Вона народилася в Нью-Йорку в 1953 році. Рідні і близькі її називали Квіткою, а популярність у США вона здобула під артистичним псевдо – Кейсі (поєднання перших літер імені та прізвища). З дитинства дівчинка навчалася грати на скрипці, співала в хорі та була пластункою. Через невисокий зріст (1 м 47 см) її часто називали дюймовочкою. Квітка закінчила консерваторію в Нью-Йорку, хоча вже під час навчання вона була змушена шукати додаткові можливості заробітку. Її помітили продюсери – і Квітка Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць джинглів до рекламних роликів.

 Голос Квітки Цісик звучав у рекламних кампаніях «Coca-Cola», American Airlines, «McDonalds». Упродовж 16 років вона була офіційним голосом автомобільної компанії Ford. Американці і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це Ford дарував їй автомобілі, хоча зірка їздила на спортивному Jaguar. Вона, до речі, обожнювала шалену швидкість, при цьому любила кінні прогулянки.

 Цісик мала колоратурне сопрано. Прихильники у її голосі іноді вгадували звучання скрипки. Вона з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики. Окрім того, Квітка володіла технікою, поширеною в карпатських селах – «білим голосом».

 У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус», а також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року». Вона співала з Майклом Джексоном та Вітні Гюстон , здобувши шалену популярність.

 Протягом життя, співачка записала два україномовні альбоми з народними творами, піснями Володимира Івасюка та інших композиторів – «Квітка» та «Два кольори». Це обійшлося їй у близько 200 тисяч доларів. Під час запису платівок акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мама.

 Уже понад 20 років геніальної співачки немає з нами, але її пісні живуть у серцях мільйонів шанувальників усього світу. Вона побувала в Україні тільки один раз, проте палко любила свою Батьківщину. Життєвий шлях співачки був надто коротким, проте її внесок в українську культуру  – безцінний. В присвяті до альбому «Два кольори вона написала: «Це бажання мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».  


Немає коментарів:

Дописати коментар