вівторок, 4 жовтня 2022 р.

Ми рятуємо їх, а вони нас

 4 жовтня ми відзначаємо Всесвітній день захисту тварин.

 Бібліотека-філія № 3 вибрала саме цей день щоб згадати, наскільки важливу роль у житті людини відіграють домашні улюбленці.

 

 Від перших днів повномасштабної війни розгорнувся і фронт порятунку чотирилапих друзів українців. Одним пощастило евакуюватися зі своїми господарями, іншим довелося стати свідками і навіть учасниками бойових дій. Окрім цього сотні тисяч хвостатих друзів були просто загублені під час поспішних втеч від ворожих обстрілів. З-поміж фото зі звільнених від окупантів міст, особливо щемні світлини покинутих тварин. Домашніх, беззахисних, непристосованих до життя, просто неба, покинутих. Хтось із чотирилапих втратив свій дім, але їхня головна біда — відсутність догляду і любові. Тож дуже часто, навіть ризикуючи власним життям, власники повертаються по своїх улюбленців у рідні зруйновані будинки. Також пошуком тваринок займаються волонтери і, незважаючи на небезпеку, вивозять домашніх улюбленців з небезпечних зон та повертають їх люблячим господарям. Імена цих людей не завжди можна дізнатися, їх важко навіть полічити, всіх тих, хто рятував та рятує чотирилапих улюбленців.

 Наприклад, Iрина Чернiлевська  та її друзі у перші дні війни евакуювали за кордон притулок французьких бульдогів з Дніпра. Олена Колчіна рятувала гризунів, евакуйованих з Ірпеня та з Куренівського ринку. Ольга Драч разом із сестрою Євгенією вивезла півсотні котів із Києва за кордон. Наталія Ніконенко перевозила з чоловіком поні з Києва на Хмельниччину в саморобному причепі. 

 Фото Анастасії Тихої, на якому вона з гордо піднятою головою керує великою групою собак, багато з яких – на візочках, вже стало відомим майже на весь світ. Дівчина разом з чоловіком Артуром Лі вивезла з охопленого війною Ірпеня 15 собак, 5 котів, хамелеона, черепаху, хом’яка та павука.

 Таких історій сотні й тисячі, про кожну з них можна написати книгу.

 Хтось рятує наодинці, хтось має однодумців, хтось рятує одного котика, песика чи папугу, а на чиїхось плечах відповідальність за цілий притулок для тварин. Адже від лютого 2022 року в Україні від війни постраждали притулок для тварин в Бородянці, сімейний екопарк «Ясногородка», притулки  «Best Friends» (Макарівський район, Київщина) та «Плюшка» (м.Ірпінь, Київщина), Зоопарк «XII місяців» (Демидівський район, Київщина), «Фельдман Екопарк» (м.Харків), кінно-спортивний клуб «Буча», конюшня у Гостомелі (Київщина) та чимало інших.

 Піклування та любов до тварин – ознака здорового, цивілізованого суспільства. Українці беруть домашніх улюбленців у бомбосховища, разом евакуюються в безпечніші місця: багато кілометрів несуть собак і котів на руках, на плечах, у переносках, рюкзаках і коробках, везуть у машинах, автобусах і потягах. Навзаєм же отримують безцінне – відданість, турботу та безмежну любов в очах своїх чотирилапих друзів.


Немає коментарів:

Дописати коментар