суботу, 15 жовтня 2022 р.

Видатний представник «східної» української літератури (до 95-ти річчя від дня народження Йосипа Курлата)

 17 жовтня виповнюється 95 років від дня народження відомого українського письменника і поета Йосипа Курлата. 
 За своє життя Йосип Курлат видав понад 50 збірок віршів. Займався перекладами, редагував літературні альманахи, організовував літературні студії та фестивалі. За його життя Сєвєродонецьк був центром української сучасної літератури поряд з Києвом, Харковом, Херсоном, Вінницею та Львовом.  
 Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію про життєвий та творчий шлях поета.
 Життєвий шлях Йосипа Курлата не був простим. В рік його народження (1927) його батька репресували та розстріляли. Тож все подальше життя він носив клеймо «сина ворога народу».
 Взимку 1943 року, підробивши документи, Йосип Курлат добровольцем йде на фронт. Не дочекавшись 18-ти років, отримує звання молодшого лейтенанта і командує стрілецьким взводом.
 1947 року Йосип вступає на факультет іноземних мов у Харкові. Закінчивши навчання працював на будівництві Каховської ГЕС простим бетонником, учителем англійської, кореспондентом і редактором в газетах Запоріжжя, Чернівців, Києва.
 Саме в цей період Йосип починає професійно займатися поезією. Перші вірші були опубліковані в газеті «Луганська правда». Його проби помічають, і в 1955 році він вступає до Літературного інституту ім. Горького в Москві.
 В Літературному інституті Йосип потрапив в істинно сприятливий ґрунт. Роберт Рождественський, Юна Моріц, Белла Ахмадуліна, Ліна Костенко — це неповний список «гучних» імен, з якими вчився Курлат.
 Однак вірші, які поет опублікував в журналі, зарахували до «антирадянських», тож Курлату запропонували закінчити навчання заочно.
 З Москви в 1961-му році Йосип Курлат поїхав до Донецька — великий промисловий і культурний центр тоді ще радянської України. Там працював кореспондентом газети «Комсомолець Донбасу» і редактором на місцевому телебаченні.
 Саме в цей час Курлат багато пише і публікується. Тут же, в Донецьку, організовує регіональне літературне об'єднання «Обрій». До нього входять Василь Стус, Лев Берінський, Марк Вейцман, Галина Гордасевич. Уже в 90-ті роки в Сєвєродонецьку буде діяти літературне об'єднання з такою ж назвою, тільки з позначкою — «імені Василя Стуса».
 Іменем Стуса за ініціативою Курлата назвуть і дорослу бібліотеку в Сєвєродонецьку. У Донецьку ж через спілкування з дисидентами Курлат довго не затримався. Вже через 4 роки, в 1965-му році Йосип переїжджає до Сєвєродонецька, пише вірші для дітей, дорослих. У 90-ті роки перейшов до мемуарів.
 Дитяча студія «Джерельце», юнацька «Ровесник» і доросла «Обрій» під керівництвом Йосипа Курлата виростила чимало поетів — членів спілки письменників, переможців престижних премій і фестивалів. 
 Помер поет у 2000-му році після тривалих хвороб. Його ім'ям названа юнацька бібліотека та всеукраїнський дитячий поетичний фестиваль.

Немає коментарів:

Дописати коментар