пʼятницю, 16 вересня 2022 р.

Міфи та правда про озоновий шар

 16 вересня відзначається Міжнародний день захисту озонового шару. У цей день у 1987 році була прийнята одна з найуспішніших міжнародних угод – Монреальський протокол, створений для обмеження виробництва низки речовин, що вважаються причиною виснаження озону. Якщо країни-учасниці дотримуватимуться протоколу й надалі, то можна сподіватися на відновлення озоносфери до 2050 року.

 Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас інформацію про деякі міфи, пов’язані з озоновим шаром.

 Міф № 1. Холодильники та кондиціонери руйнують озоновий шар.

 Після того, як у 1970 році міжнародна спільнота науковців виявила, що озоновий шар поступово руйнується, у світі почалась істерика. Численні дослідження вказували на те, що захисну оболонку землі руйнує сама людина й лише вона. Зокрема, дісталося промисловим викидам фреонів. 

 Згодом у науковій спільноті почала набирати обертів альтернативна точка зору, котра майже повністю виправдала фреони. Її суть у тому, що не одні лише аерозолі та холодильники руйнують озоновий шар. Думку про те, що позбавлення від фреонів не виправить ситуацію, підкріплював факт, що озонові діри не перестали з’являтися після підписання протоколу та зменшення виробництва цих шкідливих речовин. Тож дедалі більше вчених почали погоджуватися з тезою, що озонові діри – це справа не тільки людських рук, а й природне явище, характерне для певних місць на землі.


 Міф №2. Больцманівська висота, або важкі фреони.

 Деякі вчені та підприємці у якості підтвердження безпечності фреонів наводять гіпотезу, що базується на «Больцманівській висоті». Згідно з нею, фреони занадто важкі для того, щоб досягти стратосфери. І справді, якщо порівнювати з азотом і киснем, що становлять основну частину повітря, молекулярна маса фреонів значно вища. Але це зовсім не значить, що вони не можуть піднятися вище за азот і кисень в атмосфері.

 Міф №3.  Більшість руйнівних речовин мають природне, а не антропогенне походження.

 У деяких джерелах можна прочитати, що вулкани та океани більше руйнують озоновий шар, ніж фреони та інші антропогенні галогени. 

 Але галогени природного походження, іони хлору та хлористого водню, розчиняються у воді, а тому вимиваються з атмосфери, випадаючи у вигляді дощу на землю. Штучно отримані фреони значно стійкіші до довкілля і можуть існувати близько 50-70 років, а природні галогени – не більше ніж 1-3 роки через взаємодію з водою та іншими середовищами.


 Міф №4. Підприємцям вигідно поширювати тезу щодо озоноруйнівного впливу фреону задля продажу дорогих холодоагентів.

 В засобах масової інформації часто можна почути, що галас відносно руйнівної дії фреону вигідний підприємцям, для яких це можливість перейти на більш дорогі типи холодоагентів. Проте, заміною фреону навпаки стали дешевші матеріали природного походження, що не потребують синтезування. Тому і ціна фреону значно вища, ніж дешевших холодагентів.

 Бережімо довкілля і не забуваємо поповнювати свої знання результатами сучасних досліджень!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар