неділю, 18 вересня 2022 р.

40 років «cмайлику»

 Існує гіпотеза про те, що ґаджети та Інтернет через кілька десятків років повністю замінять людині живе спілкування. 

 Такі припущення не додають оптимізму, проте безперечно, Інтернет з кожним роком зміцнює свої позиції, і ми розуміємо, що без нього вже просто неможливо обійтися. Навіть знаходячись на іншій півкулі, ми маємо змогу спілкуватися з рідними та друзями через мережу. 

 А от доповнити розмову, описати свої емоції та почуття, нам допоможуть «смайлики». До речі, ви знаєте, що цього року «смайлик» святкує 40-річчя? Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію.

 Час народження «смайлика» відомо з точністю до хвилини. 19 вересня 1982 року о 11:44 ранку Скотт Фалман, професор Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення, в якому запропонував використовувати «смайлик» для вираження емоцій у мережевому спілкуванні.

 Це було серйозним поповненням електронного лексикону. Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень. Вона була прототипом сьогоднішніх форумів, і основним засобом спілкування між співробітниками Університету.

 Згодом, приблизно в 1986 році в Японії розробили версію «смайликів», які можна було прочитати без необхідності нахиляти голову вліво. Вони отримали назву «каомоджі». (Kaomoji - це японське слово, що об'єднує «kao» (вираз або погляд) з «moji» (персонаж).

 Перші смайли у їх більш-менш сучасному вигляді створив Снігетака Куріта (Shigetaka Kurita), коли він працював на інтернет-платформі японського оператора мобільного зв'язку NTT DoCoMo. Початкова ідея полягала в тому, щоб залучити підліткову аудиторію, використовуючи ці образи.

 Автор черпав натхнення з символів, які використовуються в прогнозах погоди, китайських ієрогліфів та вуличних знаків. Врешті, він створив близько 180 смайликів на основі людських емоцій, почуттів та предметів, які оточували його щодня.

 У 2017 Apple знову стала «першопрохідцем» в історії смайлів, представивши нову функцію в iMessage – Animoji. Це анімовані смайли, які повторюють міміку власника, використовуючи сканер обличчя. Телефон записує жести та звуки власника, а потім накладає на популярні смайли.

 Бажаємо вам гарного настрою та тільки позитивних смайликів у спілкуванні!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар