неділю, 28 серпня 2022 р.

У пошуках щастя для інших

 До160-річчя бельгійського письменника і драматурга Моріса Метерлінка колектив бібліотеки-філії № 3 пропонує цікаві факти з життя та творчості прозаїка. 

 Моріс Метерлінк народився 29 серпня 1862 року в Генті. Батько Моріса Метерлінка був багатим нотаріусом, мати – дочкою заможного юриста. Родина Метерлінка користувалася в місті великою повагою. 

 Не дивлячись на інтерес Моріса до літератури та поезії, батько відправив сина вивчати юриспруденцію в Гентському університеті. Отримавши диплом юриста, Моріс їде в Париж для вдосконалення в юриспруденції. Півроку, проведені в Парижі, він цілком присвячує літературі, починає друкуватися в паризьких виданнях, отримуючи хвалебні рецензії критиків.

 Популярність драматургу принесла п’єса-казка «Принцеса Мален», сюжет якої був запозичений у братів Грімм. Але Метерлінк перетворив традиційну історію про злу королеву, яка губить своїх дітей, в напружену драму про поєдинок героїні і злої долі. Письменника навіть порівнювали з Шекспіром. Натхненний похвалою, Метерлінк залишає юридичну практику і цілком присвячує себе літературі.

 Метерлінк пише в основному казки і п'єси, де герої говорять мало, короткими, багатозначними фразами, де багато залишається у підтексті. 

 У 1911 році письменник отримав Нобелівську премію «за багатогранну літературну діяльність, особливо за драматичні твори, відзначені багатством уяви і поетичною фантазією». Метерлінк вважається одним з родоначальників театру абсурду.

 Крім Нобелівської премії, Метерлінк був нагороджений бельгійським Великим хрестом ордена Леопольда і португальським орденом Меча святого Якова. У 1932 році король Бельгії подарував драматургу титул графа.

 У 1908 році Метерлінк опублікував п’єсу «Синій птах», яка принесла йому всесвітню популярність. Ця, можливо, найпопулярніша п’єса Метерлінка, була вперше поставлена в 1908 році Станіславським в Художньому театрі. Вона завоювала популярність не тільки своєю казковою фантазією, але й алегорією. Протягом декількох років п’єса «Синій птах» обійшла сцени всього світу і драматург отримав таку кількість листів з проханням продовжити розповідь про своїх героїв, що в 1918 році написав продовження «Синього птаха» під назвою «Заручини», в якому завершив історію хлопчика Тільтіля.

 Філософська казка «Синій птах» – унікальна для літератури спроба відшукати формулу людського щастя. Всі симпатії Метерлінка на боці бідних. 

 В основі сюжету – казкова подорож дітей бідного дроворуба в пошуках Синього птаха, який принесе здоров’я і щастя хворій дівчинці – онучці феї Берилюни. Автор проводить своїх героїв через багато випробувань, що допоможуть їм відкрити вічні цінності і сенс життя, а саме: за Синім птахом - символом щастя не потрібно ходити далеко, щастя поруч. Однак його потрібно побачити в реальному повсякденному житті – у батьківській любові, у турботі про ближніх, милосерді та безкорисливості. Треба цінувати те, що ми маємо, а не гнатися за примарним щастям, яке все одно ніколи не наздогнати.

 Колектив бібліотеки запрошує не тільки дітей, а і дорослих поринути у глибокий світ цієї казки, яка вчить вірності і сміливості, відданості, любові та дружбі. Вчить прагнути до ідеалу, боротися за своє щастя, допомагати іншим людям, бережно відноситися до природи, до тварин і рослин і бути їм друзями.




 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар