понеділок, 22 серпня 2022 р.

Читацький щоденник віком у 73 роки!

 Навчаючись у школі, нам на літо дають список літератури і рекомендують вести читацький щоденник. По-перше, це вчить організованості. По-друге — дає змогу пригадати все прочитане під час літніх канікул. І, звичайно, це буде перша оцінка в семестрі з літератури.

 Але насправді читацький щоденник корисно вести і в дорослому віці. Так, читачка бібліотеки-філії № 3 Потеряйко Валентина Анатоліївна веде свій щоденник з 1949 року, почавши його, навчаючись у четвертому класі. Зараз йому 73 роки. 

 Пані Валентині 83, і вона продовжує читати і радить це робити іншим, при цьому обов'язково записувати свої враження від прочитаного.

 Якщо ви активні читачі в яких щомісяця з’являється все більше нових книжок на поличках, а всіх героїв та сюжетів не згадати... дамо кілька порад, аби зберегти пам‘ять про все прочитане.

 Розповімо, які розділи мають бути у вашому читацькому щоденнику.

1. Назва книги.

2. Автор. Тут можна зазначити не лише ім’я та прізвище, а й пошукати цікаві факти з життя письменника. Біографії деяких авторів можуть бути не менш захопливі, ніж самі книги.

 3. Головні герої. Зазначте не лише імена, а й опишіть їх.

 4. Сюжет. Яка головна думка книжки? Про що вона?

 5. Власні роздуми щодо сюжету. Чи сподобався вам сюжет? Що би ще ви хотіли додати?

 6. Роздуми стосовно позицій героїв. Чи імпонує вам поведінка героїв у книзі?

 7. Обміркуйте, що вам сподобалось, а з чим не погоджуєтесь. Активне читання — це вміння критикувати, аналізувати прочитане.

 8. Цитати. Їх можна прописати в щоденнику.

 9. Шукайте символи, помічайте їх. Будь-яка подія в книзі не просто так. Виписавши символи творів, ви зможете вести дискусії в компанії друзів, обговорюючи прочитане.

 10. Робіть замальовки. Схеми, графіки, асоціації, які доповнюють текстовий матеріал, завжди позитивно впливають на можливості пам‘яті. 

 Пишучи від руки та роблячи власні замальовки, ви отримуєте справжній контакт із книгою і її осмисленням.

 Що дасть читацький щоденник:

1. Покращення пам’яті. Прочитавши, обміркувавши, записавши, ви застосували всі формати запам’ятовування інформації. Як відомо, пам’ять доволі легко натренувати.

 2. Книги не губляться в глибинах розуму. Книга стає на поличку пам’яті з усіма закладками, висновками, ідеями щодо неї.

 3. Безперервний пошук цікавинок. Шукаючи символи чи цікаві факти про книгу, читання стає детективною грою. І ви, наче Шерлок, як пазл, складаєте сюжет.

 Заповнювати щоденник варто регулярно. Через деякий час ваше розуміння літератури покращиться. Ви отримаєте навички виокремлення головного від другорядного і навчитесь читанню між рядків. А головне, читання і обговорення книг принесе нові, незабутні враження і задоволення.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар