понеділок, 8 серпня 2022 р.

Дитяча письменниця, сценаристка, редакторка мультфільмів (до 70-ти річчя від дня народження Наталі Гузєєвої)

 

 Літні канікули – щаслива пора дитинства! Прогулянки, цікаві книги, веселі ігри, ну і звісно ж – мультики! Хто ж не любить мультики? Навіть дорослі частенько не мають сили перемкнути канал, коли там показують такий знайомий з дитинства мультик. 

 От наприклад, мультфільм «Як Петрик П’яточкин слоників рахував» вийшов 1984 року і став одним із найвідоміших мультфільмів української анімації. Його відзняли на студії «Київнаукфільм». А сценарій для нього написала та й, власне, вигадала самого персонажа, дитяча письменниця Наталя Гузєєва. 

 До речі, історія про Петрика має продовження. Популярність мультфільму за сценарієм Наталі Гузєєвої була шаленою, тому упродовж наступних років дитяча письменниця видала ще не одну книгу про цього героя: «Петрик П’яточкин і Дід Мороз», «Петрик П’яточкин і весела метушня», «Двадцять три образи Петрика П’яточкина», «Петрик П’яточкин і місячна фея». Щоправда, книги поки не екранізовано. 

 Народилася «мама» Петрика П’яточкина 8 серпня 1952 р в Києві. У 1974 році закінчила факультет кібернетики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Працювала лінгвісткою, перекладачкою, журналісткою, редакторкою мультиплікаційної студії «Укранімафільм».

 Серед найвідоміших мультиків, сценарії до яких написала Наталія Гузєєва – «Капітошка» (1980),  «Твір про дідуся» (1987), «Повертайся, Капітошко!» (1989), «Любов і смерть картоплі звичайної» (1990), «Було скучно...» (1991), «Халабудка» (2014), «Мишко та Місячна Дзвінка» (2016).

 Слід зазначити, що багато хто і досі впевнений, що Капітошка не має автора, як і народні казки. Проте після здобуття Україною незалежності, коли закони про інтелектуальну власність  мали переформатувати в нову реальність, розпочалася «справа Капітошки», в якій Наталя Гузєєва довгі роки виборює своє авторське право. Так Капітошка увійшов в історію не лише анімації, а й юриспруденції України.

 Книги Наталії Гузєєвої користуються шаленою популярністю, і вже багато років талановита дитяча письменниця тішить діток добрими та веселими історіями. Серед них - «Вася Кукушкін і годинник» (1986), «Твір про дідуся» (1988), «Подорож сумки на коліщатках» (1988), «Бантик для іменинника» (1989), «Молодець, Вася!» (1990),  «На старт! Увага! Марш!» (1993),  «Я тебе дуже люблю» (2012), «Мама по скайпу» (повість «Невидимець») (2013), «Жила собі дівчинка» (2013), «Капітошка і БуРРченя» (2014). 

 Колектив бібліотеки-філії №3 вітає Наталю Анатоліївну з днем народження! Бажаємо творчого натхнення та примноження творчих здобутків! А наших маленьких читачів запрошуємо до бібліотеки, поринути у цікавий та захоплюючий світ книги!


Немає коментарів:

Дописати коментар