понеділок, 20 грудня 2021 р.

Будем зиму зустрічати, з Новим Роком всіх вітати!

 



 Історія новорічних свят приховує стільки таємниць, що й за день не розповісти. Але ж ми з Тобою нікуди не поспішаємо, правда? Давай за чашечкою теплого чаю побесідуємо про стародавні новорічні традиції та курйозні різдвяні випадки. З Тебе — зігріваючий напій, а гарячі історії у бібліотекарів філіалу №3 завжди з собою.
 Настання Нового року в різних країнах відзначається по-різному. Більш того, люди по всьому світу святкують цю подію в різні місяці. Спеціально для вас ми підібрали найцікавіші факти про Новий Рік. Ми не даємо гарантій, що вся ця інформація правдива, але вважається, що все так і є насправді. Давайте піднімати новорічний настрій і дізнаватися нове про улюблене свято.

1.На Русі Новий рік раніше відзначали 1 вересня, а не 1 січня. Вперше святкування перемістив на 1 січня Петро I, але в Стародавньому Римі прихід Нового року відзначали саме першого січня ще дві з гаком тисячі років тому, за наказом Цезаря. 
2.У деяких країнах Сходу Новий рік кожен раз випадає на різні дні, в залежності від місячного календаря. У Китаї його відзначають в один з днів з 21 січня по 21 лютого, та й у В’єтнамі склалася схожа традиція.
 3. У країнах з переважно буддійським населенням Новий Рік називають Сонгкран. Традиційно він відзначається у квітні, і теж випадає на різні дні. 
4. У багатьох країнах світу Різдво відзначається масштабніше, ніж Новий Рік. Більшовики, прийшовши до влади, заборонили відзначати Різдво у 1918 році. Заборона діяла до 1935 року.
 5. Італійці в новорічну ніч люблять викидати з вікон старі речі. Тому в ці години ходити по вулицях там небезпечно, по голові цілком може прилетіти якимось старим кріслом. 
6. Жителі Тибету святкують прихід Нового року тим, що печуть пиріжки і роздають їх усім, кого зустрічають на вулицях. Вважається, що чим більше вдасться роздати, тим краще буде наступаючий рік.
7. Перші згадки про прикрашання ялинок на Різдво датуються XVII століттям. Судячи з усього, ця традиція прийшла з Ельзасу, який тоді був частиною Німеччини (нині це Франція).
 8.На Русі Новий Рік був призначений на 1 січня 1700 року, але все одно перше січня залишалося робочим днем ще майже два століття, аж до 1898 року.
9. Образи Снігуроньки і Діда Мороза в сучасному їх вигляді були придумані в СРСР. Вперше вони з’явилися на публіці у 1937 році. 
10. У наших предків-слов’ян існувало повір’я, що в новорічну ніч злий бог Мороз ходить по домівках з мішком, в який ховає дітей, які погано себе вели, а потім поїдає їх живцем.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар