пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Сонях – символ мужності українських воїнів



  Соняшник… Символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів, що знайшов своє місце під Сонцем - не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертаючи за ним свою схожу на Сонце голову… І Сонце його не засліплює, бо не боїться він осліпнути від успіху чи досягнень... І своєю невибагливістю, соняшник, відображає, якщо не безтурботність, то мало проблемність, бо він не має проблеми, що робити чи куди йти - він завжди іде за Сонцем... І, коли Сонце ховається за горизонтом на нічний спочинок, соняшник сумно опускає голову і згортає пелюстки своєї сонцесяйної корони, щоб знову піднятись ранком – на зустріч своєму Світлу…

 І, напевне, соняшник, недарма, є одним із символів нашої України. Стародавня легенда каже, що боги подарували людям соняшник, щоб тепло і світло ніколи не покидало їх. 

 Мужні ж воїни поклали свої голови, щоб мир, щастя та добробут панували на нашій Батьківщині. Саме тому сонях став символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть… Національна пам'ять українців зберігає спомини про подвиги та жертовність наших пращурів на цьому важкому, политому українською кров'ю шляху, що лише наприкінці ХХ ст. призвів до проголошення незалежності України і створення власної самостійної держави.

 Окремою сторінкою цієї споконвічної боротьби та незламності стали бої із російським агресором наприкінці літа 2014 року. Їх трагічним та героїчним символом, але водночас і прикладом нездоланності воїнського духу українців став Іловайськ, де українські воїни – військовослужбовці та добровольці – опинилися сам на сам із підступним та нещадним ворогом. Саме там, у полях соняхів, знову проявився генетичний код української нації – нації героїв. Під пекучим сонцем, з Україною в серці, згадавши звитягу пращурів, українці з гаслом «Свобода або смерть!» билися до останнього, гинули, але перемагали ворога своєю стійкістю і непохитністю, навіть коли потрапляли в полон.

 27 серпня 2014 року очільник Російської Федерації пообіцяв відкрити для українських підрозділів гуманітарний («зелений») коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті.

 За офіційними даними, під час Іловайської операції (7-29 серпня 2014 року) і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 42 вважаються зниклими безвісти.

 Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів.  Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже достигли,і саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. 

 Щороку 29 серпня колектив бібліотеки-філіалу № 3 і її відвідувачі схиляють голови на знак шани і пам'яті про мужніх захисників України.


 




Немає коментарів:

Дописати коментар