четвер, 15 липня 2021 р.

Геній, який пензлем підкорив світ. 415 років від дня народження Рембрандта

 15 липня 1606 року народився геніальний голландський художник, яскравий представник епохи бароко Рембрандт Харменс ван Рейн. Колектив бібліотеки-філіалу № 3 пропонує познайомитися із цікавими епізодами в його біографії.

 Картини майстра пензля займають почесне місце в найпрестижніших галереях і музеях світу. Видатний художник писав чудові твори майже у всіх жанрах живопису: портрети, натюрморти, пейзажі, жанрові сцени, картини на історичні, біблійні, міфологічні теми, був неперевершеним майстром малюнку та офорту. Художника цікавили таємна суть явищ, складний внутрішній світ зображених ним людей, з усім багатством їх душевних переживань.

 Насправді майстра пензля звали Рембрандт Харменс ван Рейн, але він підписував свої картини одним лише ім’ям.

 Прізвище «ван Рейн» означає дослівно «з Рейну», тобто з річки Рейн, де у прадідів Рембрандта стояли млини.

 Рембрандт писав у досить оригінальній манері, починаючи з заднього плану. Більшість художників спочатку працюють над переднім планом, або відразу охоплюють все полотно цілком.

 Однією з ранніх інновацій Рембрандта стало продряпування гострим кінцем рукоятки кисті по непросохлій фарбі. Такий прийом використовувався ним в основному в портретах при роботі над волоссям.


 Одна з найвідоміших картин Рембрандта «Нічний дозор», зовсім не так була названа художником. Початкова її назва інша. Та коли полотно було виявлено в XIX столітті, воно настільки почорніло від кіптяви та товстого шару лаку, що ніяких сумнівів в тому, що дія картини розгортається вночі, у дослідників просто не було. Так вона і отримала свою назву. І тільки при реставрації в 1947 році з’ясувалася правда. 

 Образ своєї коханої дружини живописець увічнив на багатьох своїх полотнах, передавши всю її жіночність і красу з особливою любов’ю й ніжністю.


 Дослідження знаменитої картини Рембрандта «Даная»  з допомогою рентгенограм показало, що обличчя зображеної жінки спочатку було іншим і більше нагадувало дружину художника Саскію. Однак після її смерті Рембрандт змінив риси обличчя Данаї, наблизивши їх до образу своєї нової пасії Гертьє Діркс.

 Перша дружина, яка раптово померла, залишила чоловікові все своє майно, але з однією умовою — доходи від маєтку він буде отримувати тільки до тих пір, поки не жениться. Рембрандт в результаті так і не одружився, але коханки у нього були.

 Деякі картини Рембрандта зберігаються в Державному Ермітажі Санкт-Петербурга. Серед них і «Даная», що постійно знаходиться за захисним склом, так як одного разу зловмисник облив її кислотою і порізав ножем. Реставрація безцінного полотна тривала близько 20 років.


 Картина Рембрандта «Портрет Якоба де Гейна III» занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найбільш часто викрадаємий витвір мистецтва у світі. Картина була вкрадена і знайдена чотири рази. Їй навіть дали прізвисько «Рембрандт на винос».

 Незважаючи на поступове погіршення зору протягом життя, Рембрандт весь час продовжував писати картини. За все життя він створив 600 картин, 300 гравюр і близько двох тисяч малюнків. З них близько шістдесяти — автопортрети.

 Сильним ударом для живописця стала смерть 27-річного сина. Він так і не оговтався від цієї події, і до самого Рембрандта смерть прийшла через рік.

 Останнім його творінням стала картина «Повернення блудного сина», написана ним незадовго до смерті.

 Доля Рембрандта є трагічною: художник помер у бідності, втративши всіх близьких. За життя його роботи не цінувалися, навіть учні залишили свого вчителя. Але це не зламало дух митця. 

 Сьогодні картини Рембрандта відомі кожному, хто цікавиться мистецтвом живопису і заворожують з першого погляду.



Немає коментарів:

Дописати коментар