четвер, 9 травня 2024 р.

Ми – європейці!

 «Україна є однією з наймолодших демократій, але найдавніших націй світу». Ці влучні слова належать Вільяму Клінтону, 42-му президенту США. А під висловом "Україна — серце Європи" - мається на увазі не тільки географічне розташування нашої держави, а і популярність її серед європейських народів та національний характер пересічного українця.
 Територія нашої Вітчизни — центр Європи, а її населення - українці здавна сповідують ті принципи свободи й незалежності, які притаманні багатьом європейським народам.
 Прагнення українців до незалежного існування підтверджує багато історичних подій: утворення й розквіт Запорізької Січі з її вільнолюбними традиціями, народний бунт проти кріпацького устрою, репресій радянських часів, боротьба проти численних утисків мови та культури, проголошення Незалежності України, Революція гідності та інші події. 
 А хіба Україна не йшла в ногу з основними історичними та культурними процесами, які відбувалися в Європі? Згадаймо хоча б літературне життя в державі. Так, у другій половині XIX століття в літературі західноєвропейських країн панує реалізм — літературний напрям, який зображує життя як потік закономірних подій. У цей самий час українські письменники збагачують вітчизняну літературу реалістичними творами, що мають величезне художнє і загальнолюдське значення. А розквіт фемінізму в Європі початку XX століття знайшов своє відображення у творах Наталі Кобринської, Лесі Українки, Ольги Кобилянської, які намагалися захистити права жінки в тогочасному суспільстві. Відомі діячі нашої Батьківщини також завжди реагували на прогресивні історичні та культурні зрушення в західних країнах.
 Сучасні суспільно-політичні процеси української держави також указують на її європейську спрямованість. Недарма відчутна орієнтованість нашої економіки, освіти, медицини, культури на кращі досягнення інших держав.
 Як і інші народи Європи, ми хочемо власної свободи, а не одвічного рабства. Тому сміливо можна стверджувати, що ми європейці не завдяки географічному розташуванню, а завдяки національному самоусвідомленню, прогресивності, патріотизму. Утвердження свободи слова, вільний розвиток демократії в Україні доводять це. Та не треба думати, що ми забули шевченківське "і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь…". Українці, будучи європейською нацією, завжди пам'ятають про свою культуру та національні ідеали.
 День Європи – свято, що є яскравим прикладом того, як успішна співпраця між державами може ґрунтуватися на принципах миру, єдності, сповідування спільних цінностей та інтересів і чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі цивілізованих країн.
 Колектив бібліотеки-філії № 3 вітає українців із святом нагадуючи всім нам, що Європа починається не за кордоном України — вона починається у серці кожного українця!
 З Днем Європи, Україно!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар