четвер, 9 травня 2024 р.

Читацьке інтерв'ю за прочитаною книгою Антоніо Ітурбе «Бібліотекарка з Аушвіцу» (до Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні)

 

 8 травня Україна схиляє голову в пам’ять про кожного, хто боровся з нацизмом, та про всіх жертв Другої світової війни. 

 Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. 

 Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

 Цього дня колектив бібліотеки-філії № 3 та її відвідувачі  вшанували пам’ять про полеглих і закатованих хвилиною мовчання та поділились враженнями про прочитану книгу іспанського журналіста та письменника Антоніо Ітурбе «Бібліотекарка з Аушвіцу».


 Роман «Бібліотекарка з Аушвіцу», що став світовим бестселером опубліковано у 2012 році та перекладено 15 мовами, в тому числі українською. Це неймовірно потужна і тривожна історія, яка виводить на передній план силу книг і невгамовну волю людей в умовах найстрашнішого зла. Твір вдало розкриває непередбачувані обставини, в яких знання та читання стають не тільки засобом збереження сенсу життя, але і актом непокори, спротиву та надії. Цей роман не тільки описує біль, бруд, голод, розпач та смерть, що панували у таборі, але й піднімає питання про важливість читання, освіти та наукової діяльності навіть у найекстремальніших обставинах. Він показує, як культура та знання можуть слугувати не лише інструментом розвитку, а й зброєю проти репресій та байдужості, показує, як впродовж історії людства всі диктатори, тирани, пригноблювачі боялися книжок та переслідували друковане слово. Російські агресори на чолі зі своїм диктатором їх також бояться. Доказ цьому велика кількість зруйнованих і спалених бібліотек. Адже книжки дуже небезпечні – заохочують думати, вони все знають і ніколи не втрачають пам'ять!

 Ми читаюча і мисляча нація тому неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності.

Немає коментарів:

Дописати коментар