пʼятницю, 19 квітня 2024 р.

Незвичайний баранець

 Нещодавно бібліотекарі бібліотеки-філії № 3, їх читачі, учні 2-А класу, ЗЗСО № 37 та гості, наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, подорожували містами Стародавнього світу Месопотамією, Єгиптом, Стародавньою Грецією, містами, де вперше люди одомашнили барана, і дізнались багато цікавого про цю корисну для людини тварину. Пояснили прислів'я та міфи з нею пов'язані і звісно ж пограли в ігри «Вовк та вівці», «Лабіринт амоніти» на честь давнього молюска зображення якого схоже на роги барана, виготовляли на швидкість на папері руно, почувши перед цим давньогрецький міф про нього, і навіть, із баранцями у футбол встигли пограти.


 Та найцікавішим моментом інтерактивного заходу «Надзвичайний баранець» були малесенькі баранці виготовлені з солоного тіста руками дітей, що прикрасять домашні колекції виробів зроблених їхніми руками.
 Для всіх Інтернет читачів пропонуємо кілька цікавих фактів про цих тварин:
- Вівці – одні з дуже небагатьох живих істот, у яких прямокутні зіниці.
- Вони мають відмінну пам'ять.
- У них дуже гострий слух, тому ці створіння бояться різких звуків.
- У вівців нерідко народжуються близнюки. До речі, новонароджені ягнята впізнають свою матір за голосом.
- Загалом у світі налічується близько шестисот різних порід овець.
- Одна стрижка дорослої вівці здатна дати до 10 кг вовни.
- Най довго живучіші вівці – снігові барани, які можуть прожити до 22-24 років.
- Ці тварини живуть на всіх материках окрім Антарктиди.
- Гірські барани – один із небагатьох великих ссавців, здатних жити на висоті понад 5 км над рівнем моря.
- Одна вівця найдорожчої породи може коштувати понад мільйон доларів.
- Вираз «втупитися, як баран на нові ворота» пов'язаний з тим, що колись воїни Стародавнього Риму розбивали ворота обложених міст тараном, виконаним у вигляді колоди, ударним набалдашником якої слугувала бронзова голова барана.
- У тексті Біблії вони згадуються не менше 200 разів. У Новому завіті люди порівнюються з вівцями, а Ісус з Пастухом і Пастирем.
 Цих цікавих та корисних тваринок розводять не тільки заради м’яса, але і заради вовни, з якої виготовляється теплий одяг та інші вироби. Їх вовна є унікальним природним матеріалом, який використовується з найдавніших часів. Досі не має гідних синтетичних аналогів, що не поступаються їй за якістю та збереженням тепла. Вона має лікувальний ефект: регулює артеріальний тиск, заспокоює нервову систему, знімає втому, нормалізує сон, підвищує імунітет. Вироби з вовни приємні та ніжні до тіла.   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар