неділю, 11 грудня 2022 р.

Митець, що візуалізує національну ідею

 11 грудня виповнюється 50 років Ахтему Шевкетовичу Сеітаблаєву - Заслуженому Артисту Автономної Республіки Крим, режисеру, сценаристу, актору театру і кіно. Колектив бібліотеки-філії № 3 підготував для вас деякі факти з біографії видатного українця.

 Народився Ахтем в місті Янгіюсь біля Ташкента. З Узбекистану до Криму переїхав після закінчення школи у 16 років і вступив на акторське відділення Кримського культурно-просвітницького училища. Це був спеціальний кримськотатарський курс, започаткований для відродження кримськотатарського театру, після якого Ахтем Сеітаблаєв грав у виставах у Сімферополі, а деякі вистави ставив як режисер. Серед його постановок: «Лісова пісня» за однойменним твором Лесі Українки, «Моя любов Електра» за мотивами п'єси угорського письменника Ласло Дюрка, «Браво Амадео». Живучи у Криму, він почав знімати кіно.

 
З 2005 року починає працювати у Києві в Академічному Театрі драми і комедії на Лівому Березі Дніпра. Театральні глядачі могли оцінити акторський талант Сеітаблаєва у виставі «Черга» режисера Дмитра Богомазова, «Обман завдовжки в життя» Катерини Степанкової, в акторському ансамблі в музичному спектаклі «Які у вас претензії до дружини». А також у головній ролі Ноаха в драматичній постановці Едуарда Митницького «Море ... ніч ... свічки» за п'єсою Й. Бар-Йосефа і вічної класики в інсценуванні Олексія Лисовця «Ромео і Джульєтта» (у ролі Ромео). За блискуче виконання ролі Ромео він отримав театральну нагороду «Київська пектораль» у 2006 році в номінації «За кращу чоловічу роль». 
З 2003 року Сеітаблаєв відкриває для себе новий виток творчого життя - кінематограф. Дебютною роллю стала роль середнього брата Умая в українській драматичній стрічці Олеся Саніна «Мамай» (2003). Слідом бере участь в епізодах серіалів, фільмі «Золоті хлопці», «Навіжена» і українському художньому фільмі Миколи Мащенка «Богдан Зиновій Хмельницький». У 2009 році з'являється в епізодичній ролі сина головного героя Олександра Миколайовича (Валентин Гафт) в мелодраматичній стрічці «Тяжіння» режисера Антона Азарова.
 Наразі, Ахтем Сеітаблаєв разом із тисячами побратимів боронить Україну.

 Бездоганна українська мова, неймовірна харизма, та, безсумнівно, великий талант, зробила творчість Ахтема відомою не тільки в Україні, а й в цілому світі. Тож пропонуємо вам насолодитися кінороботами митця-ювіляра !


Немає коментарів:

Дописати коментар