пʼятницю, 8 жовтня 2021 р.

Кібербезпека


 Кібербезпека — це процес застосування заходів безпеки з метою забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності даних. Вона забезпечує захист ресурсів (інформація, комп’ютери, сервери, підприємства, приватні особи).   

 Кібербезпека покликана захистити дані на етапі їх обміну та збереження. До таких заходів безпеки входять контроль доступу, навчання, аудит та оцінка ризиків, тестування, управління та безпека авторизації.
 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 організував для своїх читачів зустріч із представниками патрульної поліції на тему: «Кібербезпека».  Зінюха Марина, інспектор із зв'язків з громадськістю розповіла присутнім учням 10-М класу ліцею № 17 про те, що існує Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», який дає таке визначення: «кібернетична безпека (кібербезпека) – це стан захищеності життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави в кіберпросторі.

 
 Читачам та бібліотекарям пояснили різницю між інформаційною безпекою та кібербезпекою, навчили розпізнавати шахрайські сайти, розповіли про кібербулінг, та як правильно зробити заяву до кіберполіції та при необхідності зателефонувати на гарячу лінію. Застерегли присутніх із відповідальністю відноситись до інформації отриманої з Інтернет, а ще з обережністю поширювати свою особисту, адже потрапивши в мережу вона перестає бути такою, і нею можуть скористатися шахраї. 
 На завершення цікавої зустрічі представники патрульної поліції подарували для бібліотеки та її читачів карткову ігрову методику «Коло безпеки».

Потреба в особистій  кібербезпеці буде все зростати, тому що чим далі, тим більше ми “зростаємось” з нашими гаджетами. КБ відповідає за захист конфіденційної інформації та взаємодію з нею при користуванні будь-яким пристроєм. Наприклад, щоб до нас не проник вірус через розумний холодильник або кавоварку, фітнес браслети чи шоломи віртуальної реальності, окуляри доповненої реальності.
 Вперше в Україні людині вживили чіп в руку, якою б вона могла оплачувати рахунки, як банківською картою, Apple заснували тенденцію на FaceID, завдяки якій вже можна розплачуватися на касі і ідентифікувати людину просто по обличчю. Всі ці факти говорять про те, що апаратура стає все ближче до тіла, ближче до мозку і очей, до м’язів і в прямому сенсі “нутрощів” людини. А це значить, що є великий ризик, що кібератаки можуть торкнутися фізичного стану людини.
 Чим ближче девайси розташовані до тіла і мозку, тим важливіший захист інформації її носіїв.
 Своїм читачам, майбутнім абітурієнтам колектив бібліотеки нагадав, що у вищих навчальних закладах ліцензовано нову спеціальність "Кібербезпека». Для вступу на цю спеціальність абітурієнт має отримати сертифікати ЗНО: українська мова та література, математика, фізика, іноземна мова. 
 Спеціаліст з кібербезпеки займається розробкою охоронних систем для різних комунікаційних мереж і електронних баз даних, тестує і вдосконалює власні та сторонні розробки для уникнення ризиків витоку відомостей, що становлять державну або комерційну таємницю, конфіденційну інформацію. Дана професія є порівняно молодою й отримала широке розповсюдження у зв’язку із впровадженням комп’ютерних та мережевих технологій практично в усіх організаціях — від невеликих комерційних фірм до органів держбезпеки.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар