вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Її твори поза часом та географією (до 85-ти річчя від дня народження Крістіни Нестлінгер)

 


 Австрійську письменницю Крістіне Нестлінґер вважають одним із найпопулярніших авторів у сучасній Європі. Проте її книги (а їх вона створила понад 100!) однаково цікаві як для дітей, так і для дорослих. Творча спадщина мисткині надзвичайно багата: проза, вірші, п’єси, сценарії радіо й телеспектаклів тощо. Відкритість письменниці, тонке розуміння нею людської психології, оптимізм і вміння дивитися на все з гумором забезпечують успіх її книг насамперед серед дітей і підлітків в усьому світі.

 Крістіне Нестлінґер народилася 13 жовтня 1936 року у Відні. Її батько був годинниковим майстром, а мати – вихователькою у дитячому садку. Допитлива і непосидюча (за словами самої письменниці, «дика і шалена») дитина навчалася в гімназії у гуманітарному класі, де на все життя полюбила літературу. По закінченню гімназії Крістіне вирішила стати художницею і вступила до Академії мистецтв у Відні, займалася графікою та ілюструвала книжки для дорослих. Коли народилися її доньки – Крістіана і Барбара, молода матуся повністю присвятила себе їхньому вихованню. Крістіне  спочатку намалювала серію картинок, а пізніше записала історії, що розповідала дітям. Так виникла книжка «Рудоволоса Фредеріка», яка була опублікована 1970 року і одразу сподобалася читачам. За неї авторка отримала високу винагороду Європи – літературну Премію Фрідріха Бедекера.

 Молода авторка наполегливо працювала. І невдовзі одна за одною з’являються її нові книги: «Діти з дитячого підземелля», «Троє поштових грабіжників» (1971), «Геть огіркового короля!», «Чоловік для мами» (1972), «Чорний пан і велика собака», «Лети, колорадський жук!», «Маленький пан береться за справу» (1973).


Великою популярністю серед дітей, що люблять читати фантастику, користується книга «Конрад, або Дитина з бляшанки».

Це своєрідна пародія на антигуманні прояви технічного прогресу і віра в неповторність кожної людини. Кожна із цих книг викликала широкий резонанс у читацькому колі: одні вважали їх занадто бунтарськими, непедагогічними, навіть шкідливими для дітей, а інші – чесними, відкритими, актуальними. Однак усі погоджувалися, що письменниця висвітлює реальні проблеми дітей та дорослих, що виникають у сучасному житті, і шукає вирішення складних питань.

 За роки творчості Крістіне Нестлінґер отримала понад 30 літературних премій, як австрійських, так і міжнародних. Найвизначнішими серед них є Міжнародна премія Ганса Крістіана Андерсена (1984), Премія пам’яті Астрід Ліндґрен (2003). Крістіне Нестлінґер померла у віці 81 років,була похована 13 липня 2018 року в Hernalser Friedhof  у Відні.


 Ця жінка писала для дітей і про дітей, в своїх творах виказувала невиконанні і найпотаємніші бажання. Писала доти доки вважала, що це комусь потрібно. Тож давайте читати! Насправді це цікаво і весело!


Немає коментарів:

Дописати коментар