четвер, 27 серпня 2020 р.

Пам'ятаємо... Пишаємося.



  З метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які загинули під час війни на сході України, відстоюючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України.
   Саме 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі. 
   У цей час саме поспіли соняхи, але збирати їх було складно, адже в серпні 2014 року в цих соняхах, зокрема, тривали бої й залишалися загиблі українські захисники. Тому сонях став символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.
   Серед загиблих – славні сини Полтавського краю, безсмертний подвиг яких золотими літерами вписаний у літопис української бойової слави, у літопис людської мужності і відваги. 

 «Мама, ти будеш мною пишатися. Я пішов немовлям з дому, але повернуся чоловіком» - так написав ВКонтакті... 4 квітня 2013 року своїй мамі «кіборг», колишній учень гімназії № 17, читач бібліотеки-філії № 3 Денис Синюк.
   Денис Синюк народився 31 травня 1993 року. 1 вересня 2000 року він пішов у перший клас гімназії № 17, а після 9 класів навчання поступив у політехнічний коледж. Йому подобалось займатися спортом, зокрема карате, тхеквондо, легкою атлетикою, єдиноборствами. У 2012 році Дениса Синюка призвали на військову службу, яку він проходив у Житомирській 95 окремій аеромобільній бригаді ЗСУ.

   На Схід Денис пішов у березні 2014 року, і воював у складі 95 аеромобільної бригади. Хлопцю виповнилося лише 21 рік, мріяв вступити до Одеського інституту сухопутних військ на аеромобільний факультет. На жаль, його мрія ніколи не стане реальністю. 26 січня 2015 року, він потрапив під мінометний обстріл, обороняючи територію Донецького аеропорту. Поховали героя-«кіборга» на міському кладовищі, на Алеї Героїв. Денис Синюк був єдиним сином у сім'ї, одружився нещодавно, приїхавши в жовтні у відпустку. 

   12 лютого 2015 року на будівлі гімназії № 17, де навчався Денис відкрили меморіальну дошку. 

   Денис Синюк отримав 6 бойових нагород: в червні 2014 року нагороджений нагрудним знаком «За зразкову службу» Міністерством оборони України, в серпні 2014 року нагороджений відзнакою Міністра Оборони України «За військову доблесть», в травні 2015 року Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеню» (посмертно), нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно), в серпні 2015 року Патріархом Київським і всієї Руси-України посмертно нагороджений медаллю «За жертовність і любов до України», в серпні 2015 року посмертно нагороджений Полтавською обласною радою нагрудним знаком «За вірність Україні І ступеню», Дениса Синюка внесли до книги пам’яті «Полтавці — поборники державної незалежної України», в лютому 2016 року отримав почесне звання «Народний Герой України» (посмертно).
   Військові побратими, а також усі, хто його знав, говорять:  "Денис ніколи не ховався за чужими спинами, був чесним і справедливим, веселим та доброзичливим. Він назавжди запам'ятається нам своєю щирою посмішкою."
Сьогодні ним пишається не тільки мама, а і всі вдячні земляки.
   Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну! Пам’ятаймо про їхній з честю виконаний обов’язок! 

Немає коментарів:

Дописати коментар