четвер, 16 липня 2020 р.

Цікаві факти про фотографію


 
 Щорічно 12 липня відзначається День фотографа. Проголосив його таким сам папа Римський в день вшанування святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографії. День фотографа: історія свята 12 липня вважається також Днем Святої Вероніки, образ і дії якої послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів і фотографії. 
   Легенда про неї говорить, що коли засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, згинаючись під вагою свого хреста, спотикаючись і падаючи, у Хресній дорозі його супроводжував натовп. І коли виснажений Ісус впав в черговий раз під вагою хреста, зглянувшись над Спасителем, до нього підбігла жінка, відома під ім'ям Вероніка і, напоївши його водою, подала йому свій плат (шматок тканини), щоб обтерти обличчя. Коли вона прийшла додому то побачила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя, "справжній образ" (лат. Icona vera) особи Ісуса. Плат Вероніки, що вважається справжнім, зараз зберігається в соборі Святого Петра в Римі.
    В Італії існувала легенда, згідно з якою вона зцілила імператора Тіберія за допомогою свого плата з нерукотворним образом Спасителя.  
   Вперше розповідь про Святу Вероніку з'являється в апокрифічних Актах Пилата, що відносяться до III або IV століття. Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день Святої Вероніки як день фотографа. 

   Відзначати день фотографа 12 липня було вирішено ще й тому, що 12 липня 1854 року народився Джордж Істман - засновник компанії Kodak, який зробив "фотографію доступну всім"

Немає коментарів:

Дописати коментар