пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Відео мандрівка «Таємними закутками бібліотеки»

 У переддень Всеукраїнського дня бібліотек колектив бібліотеки-філії № 3 радо вітав всіх тих, хто прийняв запрошення і осіннього погожого дня відвідав книгозбірню. А зібрались у затишній читальній залі найактивніші її читачі.

 Бібліотека, книга, читач – слова змістовно пов'язані. Кожна бібліотека пишається не тільки своїми книжковими фондами і їх постійним поповненням, а і своїми читачами. Користувачі нашої бібліотеки привітні, виховані, розумні та творчі. Про кожного можна сказати багато гарних слів, а про декого просто неможливо не розповісти.

 Дружньою читацькою родиною здійснили відео мандрівку «Таємними закутками бібліотеки». Побували у найвеличніших бібліотеках світу, поринули у тишу заставлених книжковими стелажами залів, де відбувалися і відбуваються цікаві події, побачили як змінювалися бібліотеки продовж свого тисячолітнього існування, помандрувавши бібліотеками України і Полтавщини і звісно ж за чаюванням обговорили нещодавно прочитані книги.


 Для наших Інтернет користувачів наведемо цікаві факти про книги та читання:

- Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, безперечно, вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.

- Абдул Касій Ісмаїл – великий візир Персії (X століття) завжди знаходився поруч зі своєю бібліотекою. Якщо він кудись вирушав, то бібліотека «слідувала» за ним. 117 тисяч книжкових томів перевозилися на чотирьохстах верблюдах. Причому книги (а значить і верблюди) розташовувалися в алфавітному порядку.

- Самий злісний з боржників був читачем однієї з бібліотек фінського міста Вантаа. Туди непомітно повернули книгу, видану на руки більше 100 років тому.

- У публічних бібліотеках середньовічної Європи книги приковувались до полиць досить довгими ланцюгами, щоб книгу можна було зняти з полиці але не можна винести за межі бібліотеки.

- Один із найвідоміших бібліоклептоманів – Стівен Блумберг викрав понад 23000 рідкісних книг із 268 бібліотек. Його колекція оцінюється приблизно у 20 мільйонів доларів. 

- Сама велика бібліотека в світі – Бібліотека Конгресу США. Бібліотека містить 33,5 мільйона друкованих видань.

- «Збірник морських правил» - це найбільша книга в світі, що знаходиться в одному з голландських музеїв Амстердама. Висота книги більше зросту середньої дорослої людини, ширина - 1 метр, товщина - близько півметра. 

- Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.

- Найдорожчою у світі книгою нині вважається «Біблія» Гутенберга, що була видана у 1455 р. У 1926 р. за один з таких примірників було сплачено 350 тис. доларів. У даний час він зберігається у Бібліотеці Конгресу США.

- Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 

12 000 слів, «Кобзар» Шевченка і Конституція Франції. 

 Цікавих книг і приємних хвилин за читанням! 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар