неділю, 30 січня 2022 р.

День жувальної гумки

 

 Смола, загорнута в обгортку — такою жувальна гумка була 178 років тому. Тепер маємо жуйки на будь-який смак і купити їх можна в будь-якому супермаркеті. Бібліотека-філіал №3,хоче нагадати читачам цікаві факти виникнення жувальної гумки. У сучасних жуйках самі ароматизатори, барвники, антиоксиданти, підсолоджувачі — і все це в них штучне. Корисними можна назвати жуйки з натуральних компонентів. Але й коштують вони вп'ятеро дорожче, ніж звичайні. Про міфи та правду довкола солодких гумок можна говорити довго.
12 неймовірних фактів про жувальну гумку
 Перша жуйка була... з голками! 
Спочатку жувальну гумку робили на основі смоли з додаванням парафінових ароматизаторів. Жуйка була суворою: в ній цілком могли попастися соснові голки. І жодної кольорової упаковки і вкладишів.
І двадцять з гаком років голки дряпали небо людям, проте в 1871 році фотограф Томас Адамс розробив жуйку з каучуку. Продукт вийшов настільки вдалим, що Адамс запатентував машину-автомат для виробництва жувальної гумки. Так що завдяки Адамсу на прилавках магазинів у нас така різноманітність.
 Безкоштовні жуйки
Довгий час жуйки в магазинах були безкоштовними, коробочку просто виставляли на вітрину, і «гумка» видавалася кожному покупцеві. Так продукт і «розкрутили».
 Замість мила жуйка
Найбільший виробник жувальної гумки Wrigley колись випускав мило. А жуйку вони просто прикладали як бонус покупцю. Але через якийсь час маркетологи виявили, що люди купують мило як раз із-за цих бонусів. Тому компанія Wrigley переорієнтувала свою роботу.
 Жуйка, яка врятувала життя людей
У 1911 році жуйка стала справжньою рятувальницею. У літаку Королівських військово-повітряних сил Великобританії під час польоту виявили тріщину у водяній сорочці двигуна. Здавалося б, катастрофа неминуча, однак хтось із команди здогадався заклеїти дірку жуйкою. І звичайно, про жуйку розтрубили всі ЗМІ.
 Допомагала солдатам зняти стрес
Жувальна гумка Orbit з'явилася під час Другої світової війни. Її стали випускати спеціально для американських солдатів, жуйка входила в пайки військових. Вважалося, що «гума» допомагає розслабитися і зняти стрес.
 Колекціонування вкладишів
У 1930-ті роки у жувальної гумки з'явилися вкладиші. Спочатку це були картки з зображенням спортсменів, героїв коміксів, потім з'явилися картки із зірками Голлівуду. Споживачеві ідея дуже сподобалося, картки почали колекціонувати. Люди, чиє дитинство приходило в 1990-е роки, напевно збирали наклейки, які вкладалися в жуйку.
Вкладиші досі є предметами колекціонування, старі екземпляри можуть коштувати до тисячі євро.
 Жуйці п'ять тисяч років
Насправді прообрази сучасної жувальної гумки з'явилися дуже давно. Так, в 2007 році в провінції Фінляндії археологи знайшли шматочок смоли з відбитками людських зубів. Це найдавніша жуйка, їй приблизно 5 тисяч років.
 У всіх жуйок одна формула
У жувальних гумок один рецепт: 60% цукру (або його замінника), 20% каучуку, 19% кукурудзяного сиропу та 1% ароматизаторів.
 Конкурси на бульбашки
 А ви надували бульбашки з жуйки? Насправді мода на бульбашки з'явилася в 1954 році, а ввела її компанія Dubble Bubble. Тоді вони провели конкурс з надування бульбашок, який транслювали по ТБ.
 Стіна з жуйки в Каліфорнії
У Каліфорнії є навіть спеціальна стіна для «гумки», куди може приліпити свою жуйку будь-який бажаючий. Але насправді стіна з'явилася в благих цілях ― це заклик до жителів і туристам не смітити на тротуарах, адже очищати гумки дуже складно.
 Ланцюги з фантиків
Американець Гарі Душль з міста Вірджинія-Біч, збирає фантики від жуйки і робить з них ланцюжок.
 У Сінгапурі не можна жувати жуйку
Так влада вирішила уникнути забруднень.
Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар