вівторок, 19 січня 2021 р.

Корисні застосування для новорічної красуні після свят...

 




  Впродовж новорічно-різдвяних свят новорічна ялинка прикрашатиме оселю з іграшками та гірляндами, однак прийде момент, коли святкового дерева треба буде позбутися.

  Ялинка обов’язково має простояти до Різдва і старого Нового року, але православні викидають ялинку після хрещення Господнього, тобто після 19-го січня. Тоді ж на вулицях міст і з'являється величезна кількість пожовклих і обсипаних ялинок. Люди залишають своїх лісових красунь біля сміттєвих контейнерів, а часто і просто біля під'їздів. Деякі навіть викидають ялинку з балкону.

  Колектив бібліотеки-філії № 3 підібрав кілька порад, куди подіти дерево, і яке корисне застосування насправді можна здійснити з ним.

  Якщо у вас є дача або заміський будинок, новорічна ялина може стати в нагоді для того, щоб взимку топити піч. Дерево на дачі можна також використовувати для виготовлення мульчі. Деревину потрібно порубати на тріски, а потім цими трісками присипати землю біля дерев і квітів в саду чи на городі. Це допоможе захистити рослини від загибелі, стане на заваді ерозії ґрунту і позбавить від бур'янів. Гілки ялинок та сосен добре захищають від снігу та морозу, а тому ними можна прикрити рослини, які залишилися зимувати на вулиці. Крім того, стовбур дерева можна розпиляти на кілька частин і зробити бордюр для квіткових клумб. Якщо ж його очистити від гілок, вийде кігтеточка для вашого домашнього улюбленця, який напевно вже встиг погратися з усіма прикрасами на ялинці. Можна встановити ялинку на задньому дворі, додавши до неї годівниці — це точно приверне увагу птахів.


  Ялинкове дерево можна здати в зоопарк або на ферму. Хвоя урізноманітнює раціон тварин і буде служити їм підстилкою. Але перед цим ретельно очистіть його від дощику і мішури.

  Ялинкова хвоя містить багато корисних для здоров'я речовин і вітамінів, тому її використовують для лікування від різних захворювань. Так, при бронхіті допомагають хвойні інгаляції. Треба взяти 200 грам ялинкових гілок, покласти їх в каструлю і залити окропом. Потім потрібно накритися рушником і вдихати пару, що виходить від хвої.

  Для того, щоб вилікувати застуду та кашель, можна приготувати ялинкову пасту. Треба взяти 300 грам подрібненої хвої, 200 грам меду і 50 грам прополісу. Все змішати і зберігати в холодильнику. Приймати пасту по 1 столовій ложці тричі на день перед їжею, запиваючи теплою водою.

  Від болю в суглобах допоможе позбутися саморобний матрац, набитий ялинковими голками. Щоб матрац не коловся, зверху необхідно покласти вовняну ковдру.


  Хвоя гарний освіжувач для дому. Гілки ялинок та сосен ще довго зберігають свій аромат, а тому їхні голочки можна розкласти у невеличкі торбинки чи ємності з водою по всій оселі. Так святковий запах хвої зберігатиметься з вами навіть після того, як ви приберете ялинку.


  Мешканцям міст не слід викидати ялинки біля під'їздів, а потрібно пошукати пункти прийому дерев і передати їх до таких утилізаційних центрів.

  Як поводяться з ялинами у зарубіжних країнах?

  За кордоном утилізація ялинок поширена і організована. Європейці та американці знайшли для них масу способів застосування, щоб не забруднювати навколишнє середовище.

  У Швеції ялинки спалюють у котельнях, завдяки чому опалюються будинки більше 10% населення країни. У Скандинавських країнах ялинки відвозять на меблеві фабрики, де з них роблять меблі.

  В Австрії з новорічних дерев виробляють паливні брикети, а в Німеччині - дерев'яні ножі для масла. Крім того, в деяких країнах ялинки йдуть на компост для міських парків і навіть використовуються при виробництві ліків проти грипу.

  У багатьох містах США ялинку після свят можна здати до центру переробки. З хвойних дерев в Америці роблять папір і різноманітні ароматизатори.

  Композиція з ялинових гілок і сухих квітів у вазі або кошику — відмінний варіант для прикраси будинку не тільки в зимовий період. Щоб голки не опадали, варто використовувати звичайний лак для волосся.


  Отже, не викидайте новорічних красунь, а надайте їм друге життя!



Немає коментарів:

Дописати коментар