четвер, 14 січня 2021 р.

Свято снігу






 Нарешті дочекалися!!!  Довгоочікуваний сніжок закутав наше місто у пухкеньку білу шубку. Це ніби подарунок до свята.

   А чи знаєте, що  17 січня - Всесвітній день снігу, а також Міжнародний день зимових видів спорту. Саме з подачі Міжнародної федерації лижного спорту цей день було вирішено відзначати кожної третьої неділі січня.

   Для нас сніг не є якоюсь дивиною. Ми його бачимо кожної зими (тепер можна сказати майже), ходимо по ньому, не задумуючись що ж він собою представляє. А даремно, адже він є частиною дивовижного творіння. Бібліотекарі філіалу №3 пропонують вам дізнатись цікаві факти про сніг.


1. Сніг "брудний"                                                  

Ми звикли вважати сніг ледь не синонімом слова "чистота". Але насправді жодна сніжинка не може з'явитися без... сміття. Мікроскопічні частинки пилу, попелу, молекула газу, навіть бактерія, взаємодіючи з вологою в атмосфері, утворюють ядро, навколо якого за низької температури й "нарощуються" кристали води. Так з'являється сніжинка - сама по собі, без ядра, вона з'явитися не може.

2. Магічне сніжне число

Усі сніжинки шестикінечні (шестикутні або шестигранні - сніжинки бувають і у вигляді циліндрів), інших не буває! Молекули води, що складаються з атома кисню і двох атомів водню (H20) завжди мають V-подібне з'єднання. А при замерзанні завжди об'єднуються в групи по шість.

3. Однакових сніжинок не буває. Але це не точно

Вважається, що візерунок і конструкція сніжинки неповторні та двох однакових у природі не існує. Але це лише теорія, яку неможливо ні підтвердити, ні спростувати. В одному лише кубометрі снігу - 350 мільйонів сніжинок. А скільки їх у Всесвіті?! Тож навіть за теорією ймовірності шанс знайти дві однакові сніжинки - вище 0 відсотків.

4. Чи є життя на Марсі?

Щодо життя не впевнені, а от сніг на Марсі є. Навіть два види: звичний нам, і "марсіанський" - замерзлий вуглекислий газ, що випадає у вигляді опадів, візуально схожих на туман. Марсіанські сніжинки не склеюються між собою. Тож у майбутньому Марс міг би стати ідеальним місцем для змагань з лижних гонок або біатлону - там могли б відбуватися чемпіонати світу, а точніше Всесвіту.

5.Сніг не тане на сонці. Сніг відбиває до 95% сонячного світла, тому майже не тане під впливом сонячної енергії. Саме тому вершини гір навіть улітку за плюсової температури на висоті залишаються покриті білими "шапками". Причина - у відносній чистоті повітря в горах. Адже тане сніг з іншої причини: пил, що осідає на нього, нагрівається - оці розігріті сонцем частки і розтоплюють сніг.

6. 50 відтінків білого

У мовах північних народів з ескімосько-алеутської групи для різного виду снігу - своє слово. Таких - більше 20-ти. Деякі лінгвісти нарахували навіть більше 50-ти. Правда, точаться суперечки про те, що вважати словом, а що просто коренем слова, з якого можна створити безліч нових слів.

У мові ескімосів такий корінь "tla". І похідні від нього: briktla - сніг, з якого можна побудувати іглу (житло), striktla - сніг, що не підходить для будівництва, sotla - блискучий сніг. Але є, наприклад, слово trinkyi, що не має кореня "tla". Ним називають перший сніг. Однак, це не рекорд. У мові саамів, народу, що живе століттями в Лапландії, на півночі Скандинавії, таких слів більше сотні.

 7. Столиць зимових Олімпіад насправді не одна.

 Якщо сьогодні ще й День зимових видів спорту, то не зайвим буде і такий факт. Майже всі Зимові Олімпійські ігри відбуваються не в одному місті, хоча ми, за звичкою, називаємо той, де відбуваються церемонії відкриття і закриття Ігор: Ванкувер-2010, Сочі-2014, Пхьончхан-2018, Пекін-2022. Просто в програму Зимових Олімпіад входять як змагання на снігу, так і на льоду. І побудувати стадіони для турнірів з хокею і керлінгу, катки для змагань фігуристів і ковзанярів логічніше в місті. Там, де розвинена транспортна інфраструктура, є аеропорти і таке інше. А от траси для гірських лиж або споруди для фристайлу - тільки в горах. Так буде і на Олімпіаді-2022, де в Пекіні відбудуться змагання на льоду, а за сніговими видами спортсменам і уболівальникам доведеться відправитися в передгірне місто Чжанцзякоу. Яке взагалі-то розташоване за 200 кілометрів від столиці Китаю. Але зате там сніг точно буде, а в Пекіні - не факт.

8. Чемпіони світу з гри в сніжки

Шкода, що до офіційних зимових видів спорту не входить найулюбленіша народна забава - гра в сніжки. Наймасовіший бій у сніжки відбувся 2013 року в Сієтлі (США). У ньому взяли участь 5 834 людини і цей результат зафіксовано у Книзі рекордів Гіннесса.






Немає коментарів:

Дописати коментар